kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Cinsel suçlarla" ilgili kanun teklifi

Giriş Saati : 21.11.2008 16:33
Güncelleme : 21.11.2008 17:10
Yeni Haber
DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, cinsel suçlarla ilgili cezaların artırılması için kanun teklifi verdi.

Ağırbaş ve DSP milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifinde Türk Ceza Kanunu'nun cinsel suçlarla ilgili cezaları düzenleyen 102, 103,104 ve 105'nci maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Teklif, cinsel davranışlarla bir kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye verilecek cezanın alt sınırını, mağdurun şikayeti üzerine, 2 yıldan 5 yıla, üst sınırını da 7 yıldan 10 yıla çıkarıyor. Teklife göre, suçun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı, silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak. Suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda kişi ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı cezalandırılacak. Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunacak. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanacak.

Teklif, TCK'nın ''Çocukların cinsel istismarı'' başlıklı 103. maddesinde de değişiklik öngörüyor. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilecek cezanın alt sınırı 3 yıldan 7 yıla, üst sınırı da 8 yıldan 12 yıla çıkarılıyor. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, hapis cezası 12-17 yıl arasında uygulanacak. Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması halinde, 17 yıldan az olmamak üzere hapis cezası verilecek.

REŞİT OLMAYANLA CİNSEL İLİŞKİ

TCK'nın 104'ncü maddesinde değişiklik öngören teklife göre, cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş çocukla cinsel ilişkide bulunan kişiye şikayet üzerine verilecek hapis cezası da artırılıyor. Bu cezanın alt sınırı 6 aydan 1 yıla, üst sınırı da 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.

TACİZ SUÇLARI

Teklifin cinsel tacizle ilgili maddesinde ise bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine verilecek hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 6 aya, üst sınırı ise 2 yıldan 4 yıla çıkarılıyor. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim ve öğretim ilişkisinden ya da aile içi ilişkiden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı iş yerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Suç nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza 3 yıldan az olamayacak.

TEKLİFİN GEREKÇESİ


Kanun teklifinin gerekçesinde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün cinsel suçlarla ilgili hazırladığı rapora yer verilerek, 1999 yılında 642 olan tecavüz vakalarının 2007 yılında bin 268'e ulaştığı kaydedildi. 2007 yılında bu vakalarda bin 800 çocuğun cinsel saldırıya uğradığı belirtilen gerekçede 2008 yılının sadece ilk 3 ayında resmi kayıtlara göre 209 çocuğun cinsel saldırıya uğradığına dikkat çekildi. Gerekçede, "Bu olayların sadece ceza kanununda yapılan değişiklikle önleneceğini beklemek tek başına yeterli olmamakla beraber, bu fiilleri işleyenlere verilecek cezaları artıran düzenlemelerin gerçekleştirilmesi atılan önemli adımlardan biridir. Toplumda bu tür fiilleri işleyenlere yönelik devletin sert tedbirler aldığının görülmesi ve bu kanaatin toplum tarafından algılanması bu tür olayların azalmasını sağlayacaktır. Toplumdaki bireylerin de yaşamlarını huzurlu bir biçimde sürdürmelerine olanak verecektir" denildi.

(ANKA)