kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'den "Şenerli" çarşaf çıkışı

Giriş Saati : 21.11.2008 09:49
Güncelleme : 21.11.2008 17:10
Yeni Haber
CHP'nin Doğu kökenli Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyelerinden Savcı Sayan, kara çarşaflı vatandaşların CHP'ye katılmalarını, eski Devlet Bakanlarından Abdüllatif Şener'in AKP'den istifa etmesine neden olan sebeplerle aynı olduğunu söyledi. Doğu Anadolu'da bir dönem yüzde 80'lerde giyilen çarşafın bugün yüzde 2 oranında olduğunu ifade eden Sayan, çarşaflı kadınların CHP'ye katılımlarıyla çağdaş dünyayı daha iyi tanıyacaklarını da ifade etti.

Türkiye'nin gündeminin ilk sıralarında yer alan çarşaflı kadınların CHP'ye katılımlarına ilişkin tartışmalar sürüyor. CHP içinde ufak da olsa tartışmalara neden olan çarşafla ilgili olarak, CHP içinden "Şener" çıkışı geldi. Doğu ve Güneydoğu'yu iyi bilen CHP MYK Üyesi Savcı Sayan, çarşaf tartışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

TOPA MERMİYİ SÜREN DE KAPALIYDI

Çarşaflı vatandaşların CHP'ye üye olmasının toplumun bir kısmı tarafından anlaşılamadığını ifade eden Sayan, Kurutuluş Savaşı örneğini verdi. Kurtuluş Savaşı'nda tüm yurttaşların vatan için diğer konuları bir kenara bıraktığını belirten Sayan, "Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda mermiyi topa süren de kapalı vatandaşlardı. Atatürk'ün Anadolu gezilerinde çarşaflı kadınlar da bulunuyordu" dedi.

CHP'nin, ırkların, renklerin ve dinlerin değil insanların partisi olduğunu belirten Sayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsan olan herkes bizim için değerlidir. "Ben CHP'nin ilkelerini kabul ediyorum' diyen herkese kapımız açık. Biz Mevlanayız, Pir Sultan Abdalız, Hacı Bektaşız. Biz Türkiye Cumhuriyetiyiz. Biz altı oku çarşaflı vatandaşın yakasına takarak, laiklik ilkesini silmedik, vatandaşımız laiklik ilkesini kabul ettiği için taktı. Onun için yanlış korkuları salmanın bir anlamı yok. AKP bütün solcuları alırken, Erbakan Hıristiyanları alırken o zaman onlara her şey mubah iken bize günah mı? Diğerleri bizim vatandaşlarımız değil mi?

CHP BİR OKUL

CHP bir okuldur. Vatandaşlarımız çağdaş yaşamın ne olduğunu yaşayarak öğrenecek. Bu insanlar da ne kadar kandırıldıklarını anlayacaklar. Onlar bizde özgürlüğü bulacaklar. AKP korkusunu yenecekler. Çağdaş yaşamı anlayacaklar, tanıyacaklar. Biz çağdaş yaşamı vatandaşlarımıza göstermezsek fonksiyonuz ne? CHP'nin çalışmaları ve ülkenin giderek aydınlanması ile Doğu Anadolu'da yüzde 80'lerdeki çarşaf kullanımı yüzde 2'lere düştü. Demokrasisi güçlü devletler vatandaşların kılık kıyafetleri ile uğraşmaz. Türkiye güçlüdür. Türkiye demokrasisi de güçlüdür. AKP'nin pastasından pay kapmaya başladık rahatsız oldular. Abdüllatif Şener niye AKP'den ayrıldıysa, çarşaflı vatandaşların da CHP'ye yönelişi o nedenledir. Biz herkesin yaşamına saygılız. CHP halkın partisidir.

İLKELERİMİZDE KIRILMA YOK

İlkelerimizde kırılma yok, biz bu katılımlarla Anadolu'nun yöresel örtüsü ile siyasal örtünün farkını ortaya koyduk. Tabi belli çevreler bu durumdan rahatsız oldu. Biz hiçbir zaman İslamiyet'i kendi çıkarımız için kullanmadık. Din, Allah ile insan arasında olan bir şey. Biz hep ekmekle uğraştık. İnsanlara ekmeği nasıl vereceğimizi düşündük. İzmir'de Genel Başkanım Deniz Baykal sırtından ter akarcasına çalışma yaptı, ona rağmen orucunu bozmadı. Bunu kimse bilmiyor. Ama Abdullah Gül iki saatlik Ermenistan yolculuğunda "ben seferiyim deyip' orucunu bozdu. Ama biz bir gün bile dini kullanmadık. AKP'nin rahatsızlık duyduğu nokta da budur."

(ANKA)