kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk-İş'ten hükümete rest

Giriş Saati : 05.11.2008 12:31
Güncelleme : 05.11.2008 23:48
Yeni Haber
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, hükümeti, ''Hak-İş'e verdiği destek nedeniyle protesto ettiklerini'', bundan böyle Hak-İş'in katılımcı olduğu hiçbir etkinlikte yer almayacaklarını bildirdi.

Kumlu, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Hak-İş'e bağlı sendikaların son yıllarda özellikle Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlü bulunduğu iş yerlerine yönelik örgütlenme faaliyetlerini ''hükümet desteği ile yoğunlaştırdığını'' savundu. Kumlu, ''Sendikaların demokrasi içindeki yerini ve önemini bilen güçlü iktidarlar, yandaş işçi örgütü arayışına girmez'' dedi.

Güçlü işçi örgütlerinin ''örgütlenme faaliyetlerinde iktidar desteğine minnet etmeyeceklerini'' ifade eden Kumlu, ''Kurulduğundan bu yana, işçiyle yaşadığı güven sorunu nedeniyle örgütlenme alanını genişletemeyen Hak-İş Konfederasyonu ile konfederasyona bağlı sendikalar, AK Parti iktidarıyla birlikte Türk-İş'e bağlı sendikaların örgütlülüğündeki iş yerlerine göz dikmiştir'' diye konuştu.

Esas amacın ''örgütlülükten kaynaklanan gücün 'yandaş' hale getirilerek etkisizleştirilmesi'' olduğunu ileri süren Kumlu, şunları kaydetti:
''Çay-Kur'da iktidarın yerel tüm imkanları kullanılarak, işçilerin bir bölümü baskı ve zorla Öz Gıda-İş'e üye yaptırılmıştır. Ama çoğunluk hala Tek Gıda-İş sendikamızdadır. Buna rağmen bu kez de iktidarın daha üst düzeyde bir başka organı devreye girmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çay-Kur Genel Müdürlüğünün 14 bine yakın işçisinin 9 bin 695'inin Tek Gıda-İş üyesi olduğuna ilişkin noter tasdikli resmi belgelerine rağmen yetki tespitini Öz Gıda-İş lehine yapmıştır. Tüm resmi bilgi ve belgeler gayet açık ve net bir şekilde yetkili sendika olarak Tek-Gıda-İş'i gösterirken, tüm belge ve veriler Bakanlığın arşivlerinde her türlü ayrıntısı ile yer alırken, bakanlık, hepsini yok saymış, görmemiş, işçi bildirimlerini kayıtlara geçmemiş, mevzuata uygun davranmayarak Öz Gıda-İş'i kayırmıştır.''

Yetki tespitiyle ilgili ortaya çıkan durumun, ''Türk-İş'e bağlı sendikaların, iktidarın da isteğiyle sistemli bir saldırıyla karşı karşıya olduğunun çarpıcı kanıtı'' olduğunu savunan Kumlu, ''Artık çok bellidir ki AK Parti, Türk-İş'i istememektedir. AK Parti'nin amacı, Türk-İş'i zayıflatarak etkisiz hale getirmektir. Buna, ülkemiz için, demokrasimiz için, işçilerimiz için izin vermeyeceğiz'' dedi.

Kumlu, hükümeti, ''Hak-İş'e verdiği destek nedeniyle protesto ettiklerini'' belirterek, ''Türk-İş'i yok etmeye çalışanlar, karşısında işçinin gücünü görecektir. Bundan böyle Türk-İş, Hak-İş'in de katılımcı olduğu hiçbir etkinlik içinde yer almayacaktır'' diye konuştu. Kumlu, Türk-İş'in, bu kararının ilk adımı olarak gündemdeki ETUC ve Alman Türk Sendika Diyaloğu projelerinde Hak-İş ile bir arada olmama kararı aldığını, ikinci olarak da İş-Kur tarafından düzenlenen ve 15-16 Kasımda Çorum'da yapılacak 1. Ulusal Gençlik İstihdamı Zirvesi'ne de katılmayacaklarını bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, doğalgaza yapılan zam nedeniyle hükümeti protesto ettiklerini, bu zammın geri alınmasını istediklerini ifade etti.

AA