kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rekabet Kurumu sert çıktı: Petrol fiyatlarındaki düşüşler akaryakıt fiyatına yansımıyor

05.11.2008
Akaryakıt dağıtım şirketleri hakkında zehir zemberek bir rapor hazırlayan Rekabet Kurumu pazarın 5 şirketin elinde olduğuna dikkat çekerek fiyatların bu nedenle düşmediğini öne sürdü..
Rekabet Kurumu'nun hazırladığı Akaryakıt Sektör Raporu'nda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisans verilmiş 47 dağıtım şirketi bulunmasına rağmen, sadece 5 teşebbüsün, pazarın yaklaşık yüzde 90'ına hâkim olması ve bu durumun uzun süredir değişmemesinin, rekabet hukuku bakımından akaryakıt sektöründeki en önemli sorunun mevcut oligopolistik pazar yapısı olduğunu gösterdiği bildirildi. Raporda, vergilerin akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinde önemli bir etken olmasının bir ölçüde kabul edilebilir olduğu ancak vergi dışı fiyatlar bakımından da Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının yakın pazarlara kıyasla yüksek olduğu dile getirildi. Ayrıca serbest fiyatlandırmaya geçilmesinin ardından fiyat düşüşlerinin, fiyat artışlarına kıyasla aynı duyarlılıkla piyasaya yansıtılmadığı, dağıtım şirketlerinin fiyat düşüşlerini bazen gecikmeli, bazen nisbi yansıttıkları, bazen de hiç yansıtmadıkları kaydedildi. Bu hususların somut problemler olarak ele alınması gerektiği ifade edildi.

FIRSAT KÂRI SAĞLIYORLAR
Raporda, perakende fiyatlandırmaya da büyük ölçüde hâkim olan dağıtım şirketlerinin, Tüpraş tarafından uygulanan otomatik fiyat mekanizması "OFM'' benzeri bir model çerçevesinde bazen Tüpraş fiyatını bazen ise doğrudan uluslararası fiyatları takip etmek suretiyle fırsat kârları elde etmeye yönelik strateji oluşturdukları kaydedildi.