kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Yalıtım faturayı yüzde 60 azaltır"

Giriş Saati : 05.11.2008 11:21
Güncelleme : 05.11.2008 23:48
Yeni Haber
Doğal gaza yapılan zamların ardından kabaran faturaların tek çözümünün ısı yalıtımı olduğu belirtilerek, evlerde bu sayede faturalarda yüzde 60 oranında düşüş sağlanabileceği bildirildi.

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Kubilay Ulu yazılı açıklamasında, 1 Kasımdan itibaren konutlara getirilen yüzde 22,5, sanayiye yüzde 22 oranındaki doğal gaz zammının, nihai tüketicileri ve sanayicileri kara kara düşündürdüğünü ifade etti.

Aynı tarihten geçerli olmak üzere yeni bir yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini ve kabaran faturaların tek ilacı olan ısı yalıtımı yaptırmanın, ciddi bir zorunluluk haline geldiğini anımsatan Ulu, 1 Kasım itibariyle artık ısı yalıtımı olmayan yeni projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını, mevcut binaların da tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımlarının, yeni Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre enerji verimliliğine uygun olarak projelendirileceğini bildirdi.

Yılbaşından bu yana beş kez zam yapılan doğal gazın fiyatının iki katına yaklaştığını vurgulayan Ulu, zamlarla baş etmenin tek yolunun ısı yalıtımı olduğunu hatırlattı.

Yıl başında ortalama 300 YTL ile ısınan bir ailenin bugünkü zamlarla yaklaşık 500 YTL ödemek zorunda kalacağını belirten Ulu, ısı yalıtımı ile faturaların yüzde 60'a varan oranlarda düşürülebileceğini vurgulayarak, böylelikle önemli bir tasarruf sağlanacağını kaydetti.

Elektriğe gelen zamların da ısıtma ve soğutma maliyetlerini yükselttiğine dikkati çeken Ulu, ısı yalıtımın sadece ısıtma değil soğutma harcamalarında da aynı tasarrufu sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Isı yalıtımı, binanın yapım aşamasında çok daha kolay uygulanmaktadır. Maliyeti de bina maliyetinin sadece yüzde 3-5'i kadar oluyor. Mevcut binalarda ise ısı yalıtımının metrekarede ortalama 3040 YTL maliyeti oluyor. Yüksek enerji tasarrufu nedeniyle yalıtım, yatırım maliyetini birkaç sene içinde karşılıyor ve bina ömrü boyunca her ay faturalarda yüzde 60 tasarruf sağlıyor.''

AA