kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Trikocular hükümetten tedbir bekliyor

Giriş Saati : 05.11.2008 11:31
Güncelleme : 05.11.2008 23:48
Yeni Haber
Gaziantep'teki trikotaj işletmelerinin küresel krizden olumsuz etkilendikleri bildirildi.

Gaziantep Trikotajcılar Odası (GATO) Başkanı Reşit Durak, Türkiye'ye etkisi altına alan küresel krize hazırlıksız yakalandıklarını, hükümetten sıkıntılarının hafifletecek önlemler almasını beklediklerini söyledi.

Trikotaj sektörünün Gaziantep ekonomisinde önemli yer tuttuğunu ve kentte yaşayan her üç kişiden birinin dolaylı ya da doğrudan sektörden ekonomik kazanç elde ettiğini vurgulayan Durak, ''Gaziantepli trikotajcılar olarak şu anda çok zor bir dönemeçten geçiyoruz. Bunun nedeni esnafımızın dolarla hammadde alması, üretim yapıp ürününü TL ile satmasıdır'' dedi.

Durak, dolar kurundaki yükselmenin trikocuların ürünlerini pazara sunmaya başladığı günlerde yaşandığına dikkati çekerek, şunları anlattı:
''Yalnızca hazırlıksız değil krize zamansız da yakalandık. Esnafımız şu anda ciddi bir kriz yaşamaktadır. Gaziantep Trikotajcılar Odası olarak üyelerimizden sakin olmalarını istiyoruz, onlara bu sürecin geçici olduğunu belirtiyoruz. Ancak, önlem alınmasını da istiyoruz. Ülkemizi de etkisi altına alan küresel krize hazırlıksız yakalandık, hükümetten sıkıntılarımızı hafifletecek önlemler almasını bekliyoruz.''

Trikotajcı Mustafa Saraçgil de açıklamasında, zarar etmeyi göze alıp iş yerini açık tutmaya çalıştığını kaydetti.

Zararına da olsa ürettikleri ürünleri ellerinden çıkarmak zorunda olduklarını ifade eden Mustafa Saraçgil, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Modayı izleyerek üretim yapıyoruz ve ürettiğimizi satmak zorundayız. Aksi takdirde modası geçecek ve ürünlerimiz elimizde kalacak. Bu nedenle hem taahhütlerimizi yerine getirmek hem de ürünlerimizin elimizde kalmasını önlemek için zararına satış yapıyoruz.
Hammaddemizi dolarla aldık ve doların fiyatı en fazla 1,30 YTL'ye çıkar diye tahmin ettik, bu kura göre maliyet belirledik ve ürünlerimize fiyat koyduk. Dolar 1,70 YTL'yi gördü. Yüzde 10 kar marjımız varken dolar yüzde 25-30 oranında değer kazandı. Kısacası şu anda zarar ediyoruz.''

AA