kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince

"Başbakana 'Bize sermaye verin' demeye gitmiyoruz"

Barış ERGİN / EKONOMİ
05.11.2008
Bankalar Birliği yönetimi, Başbakanla yarın yapacakları görüşmede kredileri geri çekmediklerini anlatacak. Bankalar Birliği Başkanı Özince "Başbakana bize el koyun demeye gitmiyoruz" dedi..
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, perşembe günü kendi talepleri üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini ve krizi masaya yatıracaklarını belirtti. Özince, 'Bize el koyun demeye veya bize devlet sermayesi verin demeye gitmiyoruz. Orası kesin" dedi. Bankalar Birliği'nin 50'nci kuruluş yıldönümü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen bir törenle kutlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törende konuşan ersin Özince, 1959'da kurulan Bankalar Birliği döneminde bankacılığın geldiği noktayı rakamlarla özetledi.

'UYANIK OLUP GÖZLERİ AÇALIM'
Eski Bankalar Birliği başkanları, çok sayıda banka genel müdürü ve yöneticisinin katıldığı törenin ardından soruları yanıtlayan Özince, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la kriz sonrası bankacılık sektörünü konuşacaklarını söyledi. Özince görüşmede, krizin bankacılık sektörünü nasıl etkilediği konusunda tespitlerini paylaşacaklarını, gelecekle ilgili planlarını anlatacaklarını belirtti. Gelişen ülkeler dahil birçok ülkenin sermaye akışını sağlamaya çalıştığını belirten Ersin Özince, ülkelerin swap işlemleri yapmaya başladıklarını belirtti. Özince sermayenin çekilebilmesi hakkında ise "Uyanık olalım. Gözümüzü açalım. Fırsatları kaçırmayalım diyoruz" dedi. İş Bankası Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Özince, konut kredisi başta olmak üzere tüketici kredilerinin faizlerinde artışın doğal olduğunu belirterek "Konut fiyatlarının düşmeye başladığı bir ortamda bu faizlerle gözü kapalı kredi alınır" dedi. Özel sektör borçlarını 5 değil 10 puan faize katlanıp öyle ya da böyle çevireceğini kaydeden Özince, halkın birinci önceliğinin bunlar olmadığını belirtti. Özince halkın önceliği nedir şeklindeki soruya ise "Halk refahının kısılmadan hayatını sürdürmek istiyor" yanıtını verdi Özince mevduata garanti ile ilgili soruya da yurtiçinde dengesizlik yaratmasından çok yurt dışında garanti veren ülkeler lehine yaşanan gelişmelerden endişe duyduklarını söyledi. IMF için de "Kurucusu olduğum Fon'dan kredibilite yanında kredi alabileceksem neden bunu değerlendirmeyeyim" yorumunda bulundu.