kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zam emekliden ne kadar götürdü?

Giriş Saati : 04.11.2008 10:31
Güncelleme : 04.11.2008 23:52
Yeni Haber
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere yıl içerisinde verilen yüzde 9,2'lik zammın, sadece doğal gaz zammıyla geri alındığını belirterek, emekli aylıklarına ''acil müdahale'' edilmesini istedi.

Ergün yaptığı açıklamada, elektrik ve doğal gaz zamlarının ''insafla bağdaşmadığını'' öne sürdü.

Yıl içinde işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının yüzde 9,2 artırıldığını anımsatan Ergün, aynı dönemde elektriğe yüzde 57,71, doğal gaza yüzde 72,56 zam yapıldığını belirtti. Ergün, ''Yani, emekliye yıl içerisinde verilen yüzde 9,2'lik zam, sadece doğal gaz zammıyla geri alınmıştır'' dedi.
Kış aylarında doğal gaz faturalarının aylık 200 YTL'yi bulduğunu, elektrik faturalarının da kış aylarında arttığını vurgulayan Ergün, bu aylarda emeklilerin yaşamlarının çekilmez bir hal aldığını kaydetti. Ergün, şöyle konuştu:

''Emeklinin, geçen yıl kış aylarında doğal gaza ödediği aylık miktar 120 YTL iken, yıl içerisinde gelen yüzde 72,56'lık zamla bu rakam aylık 207 YTL'ye yükselmiştir. Yani emeklinin doğal gaz masrafı bu zamlar nedeniyle 87 YTL'lik artış göstermiştir. Emeklinin aylık elektrik faturası geçen yıl 40 YTL civarındayken, 2008 yılı Ekim ayı itibarıyla 63 YTL'ye yükselmiştir. Yani 23 YTL'lik artış söz konusudur.

Doğal gaz ve elektrik zamlarıyla emeklinin aylık harcamalarına gelen ek yük 110 YTL'dir. Oysa, işçi emeklilerinin taban aylığı, vergi iadesi yerine gelen ek ödeme hariç 526,50 YTL iken, yıl içerisinde gelen yüzde 9,2'lik zamlarla 575,26 YTL'ye yükselmiştir. Emekli taban aylıklarına yıl içerisinde yapılan artış, sadece 48,76 YTL olmuştur. Bu durumda sadece elektrik ve doğal gaz zamlarıyla emeklinin bütçesine gelen 110 YTL'lik ek yükü karşılamaktan çok uzak kalan bu artış, emekli aylıklarının tam bir sefalet aylığına dönüştüğünün en açık göstergesi olmuştur.''

''Emekli aylıklarına acil müdahale zamanı gelmiştir ve geçmektedir'' diyen Ergün, birilerinin emeklilerin sesini duyması ve bu kesimi en azından kışı çıkartacak şekilde rahatlatması gerektiğini söyledi.

Ergün, doğal gaz ve elektrik zammı sonrası emeklilerin kemer sıkmak zorunda kalacağını kaydederek, ''Emekli bu kış yemeyecek, içmeyecek, giymeyecektir. Çünkü bütün gücü ve imkanları sadece donmamasını sağlayacak kadardır. Bu gerçeği artık siyasiler ve yetkililer görmek zorundadır. Bizim feryatlarımıza kulak tıkayanlar yarın emekli olduklarında 'biz ne yapmışız' diyecekler ama hem onlar için hem de bizler için vakit geçmiş olacaktır'' görüşünü ifade etti.

AA