kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
AB'ye göre, kriz daha derinleşirse Türk ekonomisinin ıslah dönemine girmesi gerekecek.

AB Komisyonu'na göre Türkiye ekonomisi 2010 yılında düzlüğe çıkacak

Duygu LELOĞLU - BRÜKSEL
03.11.2008
AB öngörülerine göre, Türk ekonomisi 2009'da durgun geçecek, 2010'da ise büyüme artacak..
Avrupa Birliği'nin (AB) icra organı Komisyonu'nun dün açıkladığı, 2008-2010 ekonomik değerlendirmelerinde, Türk ekonomisinin 2010'dan itibaren toparlanabileceği öngörüldü. AB ülkeleri ve aday ülkelerin ekonomik gelişmelerindeki son durumu ve önümüzdeki iki yılını değerlendiren Komisyon, Türkiye'de ekonomik durgunluğun nedeni olarak siyasi gerginliği gösterdi ve halen ekonominin siyasetle içiçe olduğu eleştirisinde bulundu.

2009 DURGUN GEÇECEK
Komisyon değerlendirmesinde, iktidar partisi hakkında açılan dava sürecinin yarattığı iç siyasi belirsizliğin üstüne küresel krizin de eklenmesinin durumu daha da kötüleştirdiği vurgulandı. Komisyonun 2009 ve 2010 öngörüleri şöyle:

* Ekonomik durgunluk 2009'da devam edecek. Dış talebin zayıf olması ve sıkı kredi koşulları yüzünden ekonomik yavaşlama kaçınılmaz görünüyor. Bununla birlikte, küresel kriz hava değiştirmez ise, ekonomi eskiye göre daha iyi durumda görünüyor. Ekonomik büyümenin GSYH'nın yüzde 2.7 dolayında olması beklentisi var. İhracatın yüzde 4.9, ithalatın yüzde 4.1 dolayında artması bekleniyor. İstihdam oranının yüzde 9.5 olarak gerçekleşmesi söz konusu.

2010'DA DÜZELECEK
*
2010'dan itibaren ekonomik büyümenin tekrar artarak, yüzde 4 civarında olması ve bir dengeye oturması bekleniyor. Enflasyon düşecek. Özel sektörün tüketim büyümesi 2009'de yüzde 2.5, 2010'de ise yüzde 4.5 olacak. Sabit yatırımlar ise siyasi ve makro-ekonomik belirsizliğin azalması ve gerçek faiz oranlarının düşüşü ile yine esneklik kazanacak. İhracat artacak. Bununla birlikte küresel kriz daha da derinleşirse, beklediğimizden daha da kötü hale gelirse, Türk ekonomisinin 'ıslah' dönemine girmesi gerekecek.