kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Yolsuzlukla çalkalanan AIG'de beş yönetici hapis yolunda...

03.11.2008
Mahkemeye göre, mali bilgilerde manipülasyon yaparak hissedarları 500 milyon dolar zarara sokan yöneticilerden biri AIG, dördü Buffett'ın şirketinde çalışıyor ABD'de 85 milyar dolar verilerek ilk kurtarılan kurum olan AIG'deki yolsuzluk iddiaları 5 eski yöneticinin mahkemede suçlu bulunmasına neden oldu..
Lehman Brothers'ın iflası ile başlayan krizin ikinci günü ABD hükümetinden 85 milyar dolarlık yardım paketiyle ilk kurtulan dev sigorta şirketi American International Group'un (AIG) yolsuzluğuna bulaşan beş yönetici suçlu bulundu. Suçlular arasında Warren Buffett'ın sahibi olduğu General Re'den dört, AIG'den bir yönetici bulunuyor. Mahkemeye göre AIG'deki mali bilgileri manipüle ettikleri gerekçesiyle ortaya çıkan yolsuzluğun miktarı 500 milyon dolar.

EN AZ 14 YIL HAPİS BEKLENİYOR
Uzmanlara göre, mahkemenin verdiği 'suçludur' kararı ömür boyu hapse sebep olabilir ama tahmin edilen ceza süresi 14-17 yıl arasında. Müfettişler bu yolsuzlukların hissedarlara 1.2-1.4 milyar dolar arasında para kaybettirdiğini hesaplarken mahkeme 544-597 milyon dolar arasındaki rakamın daha makul olduğunu belirtti. ABD hükümeti, AIG'ye ilk olarak 85 milyar dolar sermaye aktarmış ardından rakamı 120 milyar dolara çıkarmıştı. Ancak AIG CEO'su Edward Liddy, bu rakamın da yeterli olmayacağını söylemişti. ABD halkının parasıyla kurtarılan AIG'nin yöneticileri ise tilki avına çıkması tepki toplamıştı.

1800 ŞİRKET KUYRUKTA
ABD'de gündemi AIG kadar 700 milyar dolarlık yardım paketine ilişkin son gelişmeler de meşgul ediyor. Yardım alacak kurumların yaşatılmaya değer olduğu algısı şirketleri de paket için başvurmaya zorluyor. ABD Hazinesi ile bankacılık düzenleyicileri, bin 800 halka açık şirketin Hazine'nin kurtarma planı sonrası yeniden şekillenecek sektörlerde kaybeden olmamak için gelecek haftalarda devlet yardımı için başvuracağını söylüyor. Wall Street Journal'ın haberine göre birkaç gün öncesine kadar sağlıklı bankalar devlet sermayesine ihtiyaç duymadıklarını ve programa katılmayacaklarını söylüyordu fakat şimdi pek çok banka başvuru yolunda.