kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hilmi Güler - Saltuk Düzyol

'Doğalgaz zammı bize de yüksek geldi'

ANKARA
03.11.2008
Enerji Bakanı Güler, büyük tepkilere yol açan doğalgaza geceyarısı yapılan yüzde 22.5'lik zammın yüksek olduğunu kabul etti, ekonominin gereklerini dikkate aldıklarını söyledi... Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin borcu nedeniyle gaza zam iddiasını reddeden Başbakan Erdoğan da, "Zammı yapmasaydık faturası diğer alanlarda çıkacaktı" dedi..
Enerji Bakanı Hilmi Güler, 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere doğalgaza gece yarısı yapılan yüzde 22.5'lik zammın yüksek olduğunu kabul etti. Zammı doğalgaz alım maliyetindeki ve kurdaki artışa bağlayan Güler, aralıkta zam yapılmayacağı konusunda güvence vermedi. Ancak, BOTAŞ, yılın son ayında küçük oranlı zam düşünüyor. "Dünyanın en pahalı doğalgazını ve elektriğini Türkiye'nin tükettiği" iddialarının da gerçeği yansıtmadığını savunan Güler, bu yıl BOTAŞ'ın, sıfır kâr edeceğini açıkladı.

'YÜKSEK OLDU' İTİRAFI
Bakan Güler, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'la birlikte düzenlediği basın toplantısında doğalgaz zammına açıklık getirdi. Türkiye'nin doğalgazın yüzde 97'sini yurtdışından aldığını, doğalgazın fiyatının özel bir formülle belirlendiğini kaydeden Güler, doğalgaz fiyatını, petrol ve kurdaki hareketlerin belirlediğini yineledi. Güler, BOTAŞ'ın belediyelerden ve bazı kamu kurumlarından alacağını tahsil edemediği için doğalgaza yüksek oranlı zam yaptığı yönündeki eleştirileri de anımsatarak, şöyle devam etti: "Kâr-zarar ayrı bir şey, borç-alacak ayrı bir şey, nakit akışı ayrı bir şey. Muhasebenin m'sini, finansmanın f'sini bilenler aslında bunları karıştırmıyor. Bunu politik kurnazlık sahasına çekmemek lazım." Doğalgaza yapılan son zammın yüksek olduğunu kabul eden Güler, "Hakikaten rakam bizim için de yüksek geldi. En son gece son dakikaya kadar bunu tartıştık" dedi. Güler, zam yükünün azaltılması için doğalgazda vergi ayarlamalarının söz konusu olup olmadığı sorusunu, "Hayır" diyerek yanıtladı. Güler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu da eleştirdi.
Haberin fotoğrafları