kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Düşes'in fikirleri resmi görüş değil"

Hülya KARABAĞLI-Kadir ERCAN-Duygu GÜVENÇ/ANKARA
04.11.2008
SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, önce York Düşesi'nin elde ettiği yurt görüntülerinin düzmece olduğunu öne sürdü, sonra kabul etti. İngiltere, Düşes'in söylediklerinin, kendi görüşü olduğunu bildirdi..
York düşesi Sarah Ferguson'un Türkiye'de iki merkeze yaptığı ve gizli görüntülerle kötü muamele tespit ettiği haberler, SHÇEK'te soğuk duş etkisi yarattı. Önce görüntülerin "düzmece" ya da "içeriye girenlerin yardımıyla yapılmış" olabileceği üzerinde duruldu. SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, sabah saatlerinde kendisini TBMM'den arayan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'e, "Çocukların ranzaya bağlanması olayının tertip olduğunu zannediyorum" dedi.

'ÇEKİMLER YASA DIŞI'
İsmail Barış, daha sonra ise SABAH'a, "İngiltere'de yayınlanan ve bizim gazetelerin alıntı yaptığı görüntüler, Türkiye'deki bizim merkezlerde çekilmiş. Ancak, kanunsuz şekilde çekilmiş. Ankara Saray Rehabilitasyon merkezi ve İstanbul'da çekilen görüntüleri inceliyoruz. Kanunsuz işlemle ilgili daha sonra açıklama yapılacak" dedi. Gizli çekimler diplomatik krize neden oldu. Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan, İngiltere'ye "Uygulanan senaryo, davranış şekli, metodolojisi oldukça ilkel bulunmuş, Türk toplumu tarafından hoş karşılanmamıştır" mesajını ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun İngiltere'nin kadından sorumlu bakanı Harriet Harman'a yazdığı mektubu iletti. Çubukçu ayrıca görüntüleri yayınlayan ITN kanalına bir mektup yazarak haberin çocuklar ve ailesine büyük zarar verdiğini ve haberin yapılış tarzının basın özgürlüğü çerçevesinde benimsenemeyeceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da Londra'ya 6-8 Kasım'da yapacağı ziyarette konuyu İngiliz muhatabıyla ele alacağı öğrenildi.

'DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ'
İngiltere'den ise yanıt geldi: "Basın ve yayın özgürlüğü çerçevesinde şiddet, nefret, ırk ayrımını teşvik etmediği sürece bizim resmi olarak yapacağımız bir şey yoktur. Düşes Türkiye'ye özel bir ziyaret yapmış ve televizyon programında söyledikleri de tamamen kendi görüşleridir. Bizim fikirlerimizi yansıtmıyor. İngiltere Türkiye'de insan hakları ve AB üyeliği sürecine hep destek vermiştir, destek vermeye de devam edecektir. Bu hükümetin de birçok reform yaptığını düşünüyoruz."
Haberin fotoğrafları