kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

3'üncü dalga Asya ve Körfez ülkelerini sular altında bıraktı

27.10.2008
Nikkei Endeksi şirketlerden gelen olumsuz haberlerle 26 yılın en düşük seviyesini gördü. Körfez ülkeleri bankalarını kurtarma telaşına düştü. Japon Yeni G-7'nin uyarısına karşın değer kazanmayı sürdürdü..
Piyasalar yeni haftaya da dalgalı başladı. G- 7'nin Japonya'yı yenin değerlenmesinin ekonomik istikrarı bozduğu konusunda uyarması ve Japon şirketlerinden gelen olumsuz haberler krizde yeni etabın Asya olduğu yönünde değerlendirmelere neden oldu. Güney Kore Merkez Bankası 'nın faiz oranlarını 75 puan indirmesi ve Hong Kong mali otoritesinin piyasaya para enjekte etmesi de kan kaybını durdurmadı. Kuveyt Merkez Bankası Gulf Bank'ı kurtardı. Nikkei endeksi 1982'den beri en düşük seviyelere kadar indi. Düşüşte ülkenin en büyük bankası Mitsubish UFJ'nin 10.6 milyar dolar sermaye artırmak için yeni hisse satacağını açıklaması ve Toyota'nın satışlarının düşmesi etkili oldu.

JAPONYA YENİ TEDBİR ALIYOR
Japonya Başbakanı Taro Aso kabinesini olağanüstü toplantıya çağırıp, en kısa zamanda bir kurtarma paketinin yürürlüğe konmasını istedi. Aso, paketle bankaların kamu fonlarını kullanmasına izin verilmesini ve açığa satış kurallarının sıkılaştırılmasını talep etti. Avrupa borsaları da küresel krizin derinleşeceği endişelerinin banka hisselerini etkilemesi ve enerji hisselerindeki satışlarla yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti. ABD'de yeni konut inşaatları eylül ayında yüzde 2.7 ile beklentilerin üzerinde artması Avrupa borsalarındaki düşüşleri azalttı. İMKB de günü yüzde 0.66 yükselerek tamamladı. Veri ABD borsalarına da moral verdi.

İKİ BORSA GEÇİCİ OLARAK DURDU
Romanya ve Tayland'da borsalar hızlı düşüşler nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bükreş Borsası'nda BET endeksinin yüzde 8,9 değer kaybetmesi üzerine borsada işlemler yaklaşık 90 dakika süreyle kapandı. Borsa bu ay içinde dördüncü kez geçici olarak kapatıldı. Tayland'da Bangkok borsası da yüzde 10'dan fazla düşünce 30 dakikalığına otomatik olarak kapandı. Tayland'da borsa 30 yıllık tarihinde üçüncü kez geçici olarak kapatıldı. Perşembe günü yüzde 14'ün üzerindeki düşüş nedeniyle kapatılan Rusya borsasında da işlemlerin bugün başlaması bekleniyor.