kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye iyi durumda"

Giriş Saati : 28.10.2008 14:19
Güncelleme : 28.10.2008 23:42
Yeni Haber
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2007 sonu itibariyle reel sektörün 104 milyar YTL pozisyon açığı olduğunu belirterek, "Küresel kriz ortamında Türkiye'nin korkulacak durumu yok. Avrupa pazarının daralması nedeniyle, reel sektör mutlaka krizden etkilenecek, ancak meseleye hakimiz, yeni pazarlar üreteceğiz ve bu doğrultuda ihracatçıyı yönlendireceğiz" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Girişimci Bilgi Sistemi"nin detaylarını vermek için düzenlediği basın toplantısında küresel kriz değerlendirmesi yaptı.

Çağlayan, hükümetin kriz bizi etkilemez söylemlerinin yanlış anlaşıldığına işaret ederek, "İhracatın çoğunu Avrupa'ya yapıyoruz, dolayısıyla kriz bizi de etkileyecek. Likitide sorunu yaşanan bir ortamda bulunuyoruz, nakit para bulmak kolay olmayacak, borçlanma maliyeti yüksek olacak, ancak meseleye hakimiz" diye konuştu. Türk reel sektörüne ve çalışanlarına güvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Küresel krizde her sektör farklı etkilenir. Bunu minimalize edecek çalışmalar yapıyoruz, dersimize çalışıyoruz" dedi.

Bu anlamda, ihracatçıyı ve KOBİ'leri destekleyeceklerini kaydeden Çağlayan şöyle devam etti:

"KOSGEP olarak KOBİ'lere ciddi destek vereceğiz. KOBİ'lere sıfır faizli, 6 ay vadeli 650 milyon dolarlık ihracatçı kredisi veriyoruz ve buna devam edeceğiz. Sanayi stratejisini hazırlıyoruz, sektörlerle ilgili alt yapı hazırlayacağız. Sektörel, bölgesel ve proje bazlı teşvik yasasını 2009 başında uygulamaya sokacağız."

"TÜRK BANKACILIK SERMAYE YETERLİLİĞİ GÜÇLÜ DURUMDA"

Türkiye'nin güçlü yerlerinin de görülmesi gerektiğine dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, ülkenin yaşadığı eski krizleri de gördüğünü ve şu anda Türkiye'nin sağlam durumda olduğunu vurguladı. Çağlayan şöyle dedi:

"Bugün mali istikrar son derece önemli bir noktada duruyor. 2001 krizinden büyük dersler çıkaran Türk bankacılık sektörünün, sermaye yeterliliği AB bankacılığından daha pozitif durumda. Makro istikrar sağlam ve iç pazarımız güçlü durumda. Dolayısyla bunlar Türkiye açısından küresel kriz ortamında bizi rahatlatan unsurlar."

ANKA