kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Amerika-Irak güvenlik anlaşmasının taslağı yayınlandı

Giriş Saati : 21.10.2008 10:36
Güncelleme : 21.10.2008 17:39
Yeni Haber
Irak gazeteleri dün Amerika-Irak Güvenlik Anlaşması'nın son taslağını yayınladı.

El-Maşrik gazetesinin haberine göre, taslakla ilgili açıklama yapan Amerikan yetkilileri, taslağın üzerinde değişiklik yapmayacaklarını ancak, Irak tarafının önümüzdeki günlerde bazı düzeltmelerde bulunacağını belirtti.

Anlaşmada Amerikan güçlerinin uyması gereken kanuni sınırlamaların geçtiği ve bunların arasında örf ve adetlere uyma, bu anlaşmanın dışına çıkacak askeri müdahalelerde bulunmama ve anlaşmaya sadık kalmak için ellerinden geleni yapma gibi maddelerin olduğu açıklandı.

Anlaşmanın 6'ıncı maddesinde, Amerikan güçlerinin Irak'ın bütünlüğüne sadık kalarak belirtilen yerden dışarı çıkmamaları kaydediliyor. Askeri güçlerin belirlenen bölge ve çıkış noktalarına ihtiyacı bittikten sonra anlaşmanın 5'inci maddesinin 6'ıncı bölümüne göre ise bu bölgelerin Irak yönetimine maddi ve manevi hiçbir kayıp olmadan devredilmesi belirtiliyor.

Öte yandan, Irak'taki Zaman gazetesi, Irak tarafından Abdül Aziz el-Hakim'in anlaşmanın 7 maddesine itirazda bulunarak bu maddelerin düzeltilmesini talep ettiğini yazdı. Gazeteye göre El-Hakim ayrıca, bu maddelerin daha fazla üzerinde durulması gerektiğine de dikkat çekti.

Anlaşmada geçen 7 maddeye olan itirazların, Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Bağdat ziyaretinden birkaç gün sonra gelmesi dikkat çekti.

Ayrıca, İranlı yetkililerin Güvenlik Anlaşması'na İran'ın emniyetine tehdit oluşturduğu gerekçesiyle karşı olduklarını birçok kez belirtmesine rağmen, Amerikalı ve Iraklı yetkililer anlaşmaya göre Irak topraklarından komşu ülkelere herhangi bir askeri operasyon yapılamayacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu'ndan çoğunluğu oluşturan 80 kişi anlaşmaya karşı çıkarken, bu kişiler anlaşmaya Irak'ın birliği ve beraberliğini koruma amacıyla yaklaşmak gerektiğini ve Irak halkının tüm sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Gözlemciler, bu durumun Amerikan başkanlık seçimlerinin sonucu belli olana kadar zaman kazanmak için olduğunu ifade etti.

Uzmanlar Meclisi Başkanı Haşemi Rafsancani de, "Bu anlaşma Irak halkının tüm çıkarlarını içermeli" derken, öte yandan eski Irak Başbakanı İbrahim el-Caferi, Irak'ın kabul etmesini istedikleri anlaşmanın, Iraklıların tüm çıkarlarını içermediğini söyledi.

İran Mehir Ajansı'na göre, Caferi ile Rafsancani'nin Londra'daki görüşmesinden çıkan ortak fikir, Irak halkının anlaşmaya ve Irak'taki siyasi gelişmelere ne kadar ilgi gösterdiğini ve egemenliğin sorumluluğunu üstlendiklerini ortaya çıkarıyor.

İHA