kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erbil'de Türk üniversitesi açıldı

Giriş Saati : 21.10.2008 15:31
Güncelleme : 21.10.2008 17:39
Yeni Haber
Ankara ile Erbil arasında son dönemde buzlar eriyor. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Türkiye ile aralarındaki duvarların yıkıldığını söylüyor.

Ankara bölgeyle ilişkileri "sessiz diplomasi" aracılığıyla yürüteceğini vurguluyor.

Duvarlar yıkılırken, köprüler kuruluyor. Bunlardan birisi de Irak'ın kuzeyinde on dört yıldır eğitim faaliyetlerine devam eden Fezalar Eğitim Şirketi'nin bu yıl açtığı üniversite. Fezalar, anaokulundan liseye kadar verdiği eğitim hizmetlerine bu yıl üniversiteyi de ekledi. Resmi olarak kuruluşu tamamlanan Işık Üniversitesi, önümüzdeki Kasım ayının ortasında başlayacak akademik dönemle birlikte eğitime start verecek.

Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'te toplam 10 adet anaokulu, ilköğretim okulu ve liseyle faaliyetlerine devam eden Fezalar, Işık Üniversitesi'yle beraber bölgedeki eğitim kurumlarının sayısını 11'e yükseltiyor.

Üniversitenin açılışıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Fezalar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Talip Büyük, bugüne kadar toplam 788 öğrenci mezun ettiklerini belirterek üniversite açma fikrini kendilerine velilerin verdiğini açıkladı.

Birkaç yıldan bu yana velilerinin kendilerinden bir üniversite kurmaları yönünde taleplerde bulunduklarını söyleyen Büyük, yerel yetkililerin de bu fikri desteklerini dile getirdi. Eğitimin en alt düzeyinden liseye kadar hizmet sunduklarını, bölgesel ve uluslar arası arenada okulların birçok başarıya imza attığını kaydeden Büyük, "Şimdi de uluslararası standartlarda eğitim verme misyonuyla Işık Üniversitesi'ni açıyoruz" dedi.

Yerel basının, açılacak üniversitenin Türkiye ile ilişkilere katkı sağlama amacı olup olmadığını sorusuna karşılık Büyük amaçlarının bilimsel olarak eğitim faaliyetlerine odaklanmak olduğunu söyledi. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Salih Hoşoğlu da amaçlarının öğrencilerini dünya ile buluşturmak ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek düzeyde eğitmek olduğunu vurguladı.

Bölgesel Yönetim'in Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Özel Eğitim Genel Müdürü Himdad Muhammed de Fezalar'a bağlı okulların başarısından memnun olduklarını ve Işık Üniversitesi'nin de başarılı olacağına inandığını söyledi. Cihan'a özel açıklamalarda bulunan Muhammed, "Ankara ile Erbil arasındaki gelişmeler siyasidir. Bizim işimiz ise bilimsel çalışma ve eğitimdir. Son dönemde yakınlaşan ilişkilerden memnunuz" dedi. Muhammed, iki ülke arasında duvarlar yıkılırken açılan üniversitenin, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına dair ümitli olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTENİN DÖRT FAKÜLTESİ OLACAK

Önümüzdeki Kasım ayının ortasında eğitime başlayacak üniversitenin Diş Hekimliği, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler ile Eğitim olmak üzere 4 fakültesi olacak. Rektör Hoşoğlu yerel yasalara göre bir yabancı üniversite olarak İngilizce eğitim verme zorunluluklarının altını çizerek, "Üniversitemizde bu yıl sadece İngilizce hazırlık eğitimi verilecek" dedi. Fezalar Genel Müdürü Talip Büyük ise oldukça yüksek bir taleple karşılaştıklarını ve bu nedenle gündüzün yanı sıra gece eğitimi de yapacaklarını söyledi. Eğitim Bakanlığı'nın üniversite sınav sonuçlarında üst düzey başarılı olan öğrencilerin başvuru yaptıklarını dile getiren Büyük, bunların arasından en yüksek puanlı olanları tercih ettikleri bilgisini verdi.

CİHAN