kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Türkiye'nin kriz güncesi!

Türkiye'nin yakın dönemde çözmesi gereken çok ciddi üç temel sorunu var; "Terör, küresel mali kriz, Ergenekon!"
Gelin görün ki, bu üç sorunun çözümünde Türkiye olarak kendi başımıza çözüm bulmamız yetmiyor, dengeler dış konjonktüre bağlı olarak değişiyor. Oysa bizim derdimiz, ve aş!
40 yıldır ekonomik krizlerle boğuşuyoruz. Bu kez ne yapacağız? Küresel mali krizin yarattığı tsunamiden nasıl etkileneceğiz? Herkes açık açık, "Türk ekonomisi krize girdi mi?" diye soruyor. Türk ekonomisi krizde değil, ancak çok ciddi bir sıkıntı yaşıyor. O yüzden zaman kaybetme lüksümüz yok. Siyasetçiler kriz yönetim sınavı vermek zorunda!
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında toplanan "Ekonomik Koordinasyon Kurulu" toplantısı "kriz yönetimi" konusunda AK Parti Hükümeti'nin attığı en iyi ve en somut adım. Ekonomik sorunlara "Kamu ve özel sektör" birlikte çözüm arayacak ve ortak akılla hareket edecek. Bu çok doğru bir adım! Ama yeterli değil. Arkası gelmeli.
İsterseniz, burada duralım.
Türkiye'nin durumuna birlikte bakalım.
Sanayi sektörü: Türkiye ekonomisinin yüzde 96'sı KOBİ'lerden oluşuyor. Küresel mali kriz siparişleri vurdu. Sanayici sipariş alamıyor.
Bankacılık kesimi: Sanayiciye verdiği krediyi vadesinden önce geri istiyor. Sanayiciye, "Mevduatını bize getir, yatırdığın mevduat kadar size kredi verelim!" diyor.
Orta direk: 2001'de yaşadığımız 50 milyar dolarlık bankacılık krizini bir türlü unutamıyor. ABD ve AB'de yıkıcı etki yaratan küresel mali kriz dalgasıyla birlikte harcamalarını kesti. Borçlanmak istemiyor.
İşte bu tablo sıkıntı yaratıyor.
Peki, Türkiye bu sıkıntıyı aşmak için nasıl para bulacak? Konuyla ilgili olarak hazırlık yapılıyor.
* Hükümet, yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının parasına umut bağladı. Bu çalışma sadece yurtdışındaki vatandaş parasına yönelik değil! Gelen paraya ak ya da kara, kaynak sorulmayacak. İki yıldır "Security House" yani "Güvenlik Evi" kurma projesi üzerinde çalışan hükümet, bu yolla önemli bir adım atacak.
* Körfez ülkelerinden yatırım çekmek için özellikle Alpaslan Korkmaz'ın başında bulunduğu Yatırım ve Tanıtım Ajansı dört aydan bu yana çok ciddi bir çalışma yürütüyor.
* Avrasya'daki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye'nin alacağı rol. Türkiye'ye çizilen vizyon ne olabilir? Bu önemli. Çünkü dünyada roller değişiyor. Bloklar birleşiyor. Türkiye, bir an önce nerede, hangi blokta yer alacağına karar verecek.
Olay bu.