kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Da Vinci Şifresi' gibi iddianame

20.10.2008
Ergenekon'un 2 bin 445 sayfalık iddianamesini Dan Brown'un romanlarına benzeten Avrupa basını, "Dava ordu ile AKP arasındaki gerginliği artırır" dedi...
Türkiye'nin gündemini sarsan Ergenekon davası dünya basınında geniş yer buluyor. İngiliz Independent gazetesi, iddianameyi "Da Vinci Şifresi" adlı kitabın yazarı Dan Brown'un romanlarına benzetirken BBC, ordu ile AKP arasındaki gerginliğin artabileceği yorumunu yaptı.

INDEPENDENT
Bu bir demokrasi sınavı. Türkiye'nin son yıllardaki en önemli siyasi davası, ülkenin nihayet, demokratik gelişimine köstek olan karanlık suç şebekelerini ezebileceği umutlarıyla açılıyor. Zanlılara karşı iddianame 2 bin 445 sayfa ve Dan Brown'un romanlarını andırıyor. Hükümet yanlısı medyanın büyük bölümüne göre, son yarım asırdaki her terör eyleminin arkasında Ergenekon var. Birçok laik içinse dava, düşmanlarını etkisizleştirmek için hükümetin destek verdiği bir komplo.

BBC
Dava, iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir. Yargılananlar arasında emekli subaylar da bulunuyor. Ordunun gücü dikkate alındığında sadece birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi. Birçok Türk, davayı, Türkiye'nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AKP arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor.

THE DAİLY TELEGRAPH
Türkiye'de, on yılı aşkın bir sürenin en önemli davası. Aralarında ordunun da bulunduğu aşırı laikler, AKP'nin İslami bir yönetim getirmek için gizli bir plan yürüttüğünü öne sürüyor. Parti ise bunu reddediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü de davayı tebrik ediyor.

THE TIMES
Ergenekon davası toplumdaki kutuplaşmayı ortaya çıkardı. Türk derin devletinin yumuşak karnı 1996'da Susurluk'taki kazada biraz şeffaflaşmıştı. Ancak soruşturmada bir ilerleme kaydedilmedi. Ergenekon'un da aynı sürece gireceği korkuları mevcut.

AFP
Türkiye'de darbe zanlıları hâkim karşısına çıkıyor...
Haberin fotoğrafları