kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türban kararının gerekçesi yarın Resmi Gazete'de

Giriş Saati : 21.10.2008 17:39
Güncelleme : 21.10.2008 20:34
Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi.

Anayasa Mahkemesi, CHP ve DSP milletvekillerinin başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ''iptali veya yok hükmünde kabul edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması'' istemiyle açtığı davada, ''9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Kanun'un 1. ve 2. maddelerini, Anayasa'nın 2, 4. ve 148. maddelerini gözeterek'' iptal etmiş ve yürürlüğünü durdurmuştu.

Yüksek Mahkeme heyeti, iptal kararının gerekçesini tamamlayarak, yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderdi.

Anayasa Mahkemesi heyetinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin gerekçeli kararını ise perşembe veya cuma günü yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndermesi bekleniyor.

İPTAL EDİLEN DÜZENLEME

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği değişiklikle Anayasa'nın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklenmişti. Bu değişiklikle madde, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' haline gelmişti.

Anayasa'nın, ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine ise ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra eklenmişti.

KILIÇ, KARARIN EN GEÇ YARIN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAĞINI BİLDİRDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesinin, en geç yarın Resmi Gazete'de yayımlanacağını bildirdi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesinden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin iptal kararının gerekçesinin, bugün saat 17.00 itibarıyla yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.

Gerekçeli kararın yarınki Resmi Gazete'de yayımlanabileceğini belirten Kılıç, kararın Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanıp yayımlanmayacağına ise Resmi Gazete'deki görevlilerin karar vereceğini söyledi. Kılıç, ''Ama en kötü ihtimalle yarın yayımlanır'' dedi.

Başka bir soru üzerine Kılıç, gerekçeli kararın ''40 küsur sayfa olduğunu'' ifade ederek, ''İki arkadaşın da muhalefeti var. Benimle beraber bir arkadaş daha var'' diye konuştu.

''AK Parti hakkındaki kapatma davasının gerekçeli kararının ne zaman yayımlanacağı'' sorusuna da Kılıç, ''Onu da muhtemelen en geç Perşembe günü göndereceğimizi tahmin ediyorum'' yanıtını verdi.

AA