kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya devlet başkanı Medvedev Erivan'da

Giriş Saati : 21.10.2008 14:40
Güncelleme : 21.10.2008 17:39
Yeni Haber
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Yukarı Karabağ sorununu yakında Rusya'da düzenlenecek zirvede ele alacağı bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, 2 günlük ziyaret için gittiği Ermenistan'ın başkenti Erivan'da, Sarkisyan ile birlikte Rusya Meydanı'nın açılış törenine katıldı.

Medvedev, burada yaptığı açıklamada, Sarkisyan ve Aliyev'in yakın bir gelecekte Rusya'da düzenlenecek zirvede Yukarı Karabağ sorununu ele alacaklarını belirtti. Zirveye kendisinin de katılmayı planladığını ifade eden Medvedev, "3 lider en kısa sürede bir araya geleceğiz ve bu toplantı Rusya'da olacak" dedi.

Ermenistan ve Rusya'nın uluslararası arenadaki koordineli çabalarının Kafkasya bölgesindeki güvenliğin kilit unsurlarından biri olduğunu ifade eden Medvedev, "Kapsamlı işbirliğimizin yanı sıra dünyadaki mevcut tehditlere karşı ortak yanıt bulma çabalarımız da Rusya-Ermenistan ilişkilerinin daha da güçlenmesini sağlıyor. Uluslararası arenadaki koordineli yaklaşımlarımızın Kafkaslardaki güvenliği ve bu bölgedeki pozisyonumuzu daha da güçlendirdiğine eminim" diye konuştu.

Medvedev, Ermenistan ile ikili stratejik ortaklığın geliştirilmesi için gelecekte de elinden gelen her şeyi yapacağını belirterek, "Ortaya konacak yeni projeler ve doğrudan temaslar sayesinde kültürlerin karşılıklı zenginleşmesi daha da güçlenecek" ifadesini kullandı.

Erivan'da Rusya Meydanı'nın açılışının, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliğini gösterdiğini söyleyen Medvedev, "Şu anda ülkemizin adı verilen bir meydandayız. Bunu modern demokratik Rusya ve halkına karşı saygının göstergesi olarak aldığımı memnuniyetle ifade etmek isterim" dedi.

Sarkisyan da burada yaptığı konuşmada, Rusya Meydanı'nın açılışının iki ülke arasında "dostluk ve bağlılığın bir sembolü" haline geleceğini söyledi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Medvedev ve Sarkisyan'ın, açılış töreninin ardından yaptığı görüşmede bir dizi işbirliği anlaşması imzaladığını duyurdu.

Ajans, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandiyan'ın, iki ülke arasındaki danışmalar planını öngören bir anlaşmayı, Medvedev ve Sarkisyan'ın hazır bulunduğu törende imzaladığını kaydetti.

Rusya ve Ermenistan arasında ayrıca, ticaret, ekonomi, bilim ve kültürel alanda işbirliğini öngören anlaşmalar imzalandı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Medvedev, düzenlenen ortak basın toplantısında da Yukarı Karabağ ile ilgili sürece değinerek, Sarkisyan ile yaptığı görüşmede konunun detaylarıyla ele alındığını kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümü konusunda her iki tarafın da çözüm için çaba harcadığını söyleyerek, "Azerbaycan ve Ermenistan, Karabağ müzakereleri sürecinin avantajlı aşamasındalar" dedi.

Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre Medvedev, ağustos ayında ülkesiyle Gürcistan arasında meydana gelen çatışmaları da örnek göstererek, "Ağustos olayları, herhangi bir karışık sorunun uluslararası ilkeler ve müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini gösterdi. Bunun dışındaki bir girişim olumlu sonuç vermez" diye konuştu.

Medvedev, yakında Rusya'da düzenlenecek zirvede de Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili açılımların ele alınmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Sarkisyan da sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanları girişimiyle geçen yıl Madrid'de yapılan görüşmeleri anımsatarak, "Ermenistan, müzakerelerin Madrid ilkeleri çerçevesinde sürdürülmesine hazırdır" dedi.

Rusya ile ülkesi arasında stratejik ilişkiler bulunduğunu ve bunun Ermenistan'ın başka ülkelerle ilişkilerini engellemediğini belirten Sarkisyan, Ermeni-Rus ilişkilerinin açıklık, şeffaflık ve karşılıklı yarar çerçevesinde sürdürüldüğünü ifade etti.

Erivan ziyaretine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ulaştırma Bakanı İgor Levitin, Enerji Bakanı Sergey Şmadko'nun da refakat ettiği Medvedev'in, temasları kapsamında Ermenistan-Rusya hükümetler arası ekonomik komisyon toplantısına katılması da öngörülüyor.

AA