kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Lükste kriz yok, ucuz yemek modası var!

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
11.10.2008
HER krizde olduğu gibi dünyayı kasıp kavuran bu finans krizinin ardından da gözlerimiz hemen "Acaba sandalyeler boş mu" diyerek lüks restoranlara kaydı. Zira kulağımıza işlerin kötü gittiğine dair haberler geliyordu. Üstelik buna ilişkin haberler de çıkmaya başlamıştı. En iyisi konuyu bu işin sahiplerine sorayım diyerek sektörün ünlü mekanlarının yolunu tuttum. İlk yorumlar krizden henüz etkilenmedik oldu ancak çoğunun açıklamalarının sonuna doğru bir 'ama' vardı. Onlar müşterilerinin sayısında düşüşü kabul ediyor ama bunu 1 yıldır yaşanan trend değişikliğine bağlıyor. Sebep kriz değil dünyada ucuz ve kaliteli yemek yemeye kayış... Söz İstanbul'un en pahalı restoranlarının başındaki isimlerde:

Etkilemez demiyorum ama ciddiye alınmalı

YURTDIŞINDA yaşanan ve ülkemizi de vurdu denilen krizin, hizmet sektörüne etkisi çok kuvvetli olduğunu söylemek için erken. Etkilemez demiyorum ve ortamın ciddiye alınması gerektiğine inanıyorum ancak yıllardır Ramazan ayını takip eden bayramın ardından her zaman iş hacminde bir düşüş olur, bunu her yıl görüyoruz. Önemli olan, önümüzdeki dönemi sakin olup doğru gözlemlemek. Biz şuanda yeni mönümüz üzerinde çalışıyoruz ve zam yapmayı düşünmüyoruz. Sadece o kadar.

Kichenette'lerde belki düşüş olur
ŞU anda dünyada yaşanan krizin Türkiye'ye tam anlamı ile yansımadığını düşünüyoruz. Bizim sektörümüz ile alakalı ise henüz olumsuz bir gelişme yok. Önceki krizlerden de çıkmayı başardık ve çok fazla etkilenmedik. Restoranlarımızın müşteri sayılarında da bir azalma söz konusu yok, adisyon bedeli ortalamasının diğer işletmelerimize oranla daha düşük olduğu Kitchenette'lerde belki ufak düşüşler yaşanabilir bu dönemle birlikte fakat, daha önceki tecrübelerimize dayanarak butik işletmelerimizde böyle bir düşüşü öngörmediğimizi söyleyebilirim.

İnsanlar hareket ediyor
ZATEN dünyada artık daha ucuz yemek yemeye kayış var. İnsanlar daha dikkatli hareket ediyor. Bunun en büyük örneği Paris'te yaşanıyor. Çok pahalı ve eski restoranlar müşterinin azlığından şikâyet ediyor. Daha ekonomik yerler tercih ediliyor. Bunun etkisi, kriz ile birleşince şu anda psikolojik yaşanıyor bunlar, ileride ne olur göreceğiz.

Kriz değil, soğuk hava olabilir
BAYRAM tatili biteli henüz birkaç gün olmuşken bu tür "kriz bizi etkiledi" yorumları bana göre erken. İşler kış temposuna henüz girmedi, bu kısmı doğru. Ancak bunun kriz dışında da bir takım sebepleri olabilir. Havalar henüz tam soğumuş değil. Biz mönümüzdeki pahalı malzemeli ürünleri de kıymetli şarapları da çıkarmayı düşünmüyoruz.

Atmosferi daha ucuza yaşıyor

ESKİDEN müşteri atmosferi daha pahalıya yaşıyordu, yanında da yemek yiyordu. Şimdi aynı atmosferi daha uygun fiyata yaşıyor. Dünyada da Türkiye'de de artık kaliteli ve ucuz yemeye kayış var. Bunun için de mekanlar mevcut. Bu yüzden çok kriz var da demek yanlış olur, mesela bizde son iki aydır ciroda küçük oranlarda artış yaşanıyor.
Haberin fotoğrafları