kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Boğaz'ın altından yürüyerek geçtiler

Umut TÜTÜNCÜ SABAH
11.10.2008
Marmaray projesinde tüplerin birleşmesi törenine katılan Başbakan, 40 metre aşağıya inip Üsküdar'dan Sarayburnu'na kadar yürüdü. Tarihi ana Başbakan'la birlikte tanıklık eden 47 kişi, bin 387 metrelik yolu yürüyüp sonra geriye döndü..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Üsküdar'daki Tüp Batırma Şantiyesi'nde düzenlenen Marmaray Projesi kapsamında batırılan son tüpün bileşim kapısının açılışı törenine katıldı. Bunun tarihi bir an olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bugün Marmaray kapsamında 11 tüpün son ikisinin bağlantıları tamamlandı. Böylece Boğaz'ın iki yakası denizin altında birleştirilmiş oldu" dedi. Tüp geçiş fikrinin 1860'lara dayandığını anımsatan Erdoğan, "İstanbul'da, Türkiye'nin 148 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Bu projeyle Üsküdar-Sirkeci arası 4 dakikada alınacak. Boğaz'ın trafiğinde de önemli bir rahatlama sağlayacak. Gebze-Halkalı arası 2 ile 10 dakikada bir sefer yapılacak. Saatte 75 bin yolcu taşınacak" dedi. İstanbul'da şu anki raylı sistem oranının yüzde 8 olduğunu, Marmaray'ın tamamlanmasıyla birlikte bu oranın yüzde 28'lere çıkacağını anlatan Erdoğan, bu oranın da Londra'dan ve Paris'ten daha yüksek olduğunu söyledi. Erdoğan, Gebze-Halkalı arasının da 185 dakikadan 105 dakikaya ineceğini kaydetti.

BİR DÜNYA PROJESİ
Marmaray Projesi'nin sadece Gebze- Halkalı'yı birbirine bağlamadığını dile getiren Erdoğan, "Bu proje aynı zamanda Londra-Pekin'i de demiryoluyla birbirine bağlama özeliğini taşıyor. Bakü-Tiflis- Kars demiryolu projesinin de tamamlanmasıyla, Marmaray bittiğinde Londra'dan Pekin'e kesintisiz ulaşım sağlanacak" dedi. Marmaray hattında trafikte ölü saat diye tabir edilen 23.00 ile 06.00 saatleri arasında da yük trenlerinin geçeceğini hatırlatan Erdoğan, bunun da bölge ticaretine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Marmaray hattının denizin 60 metre altında bulunduğunu anlatan Erdoğan, projenin bu özeliğiyle de dünyanın ve asrın projesi sıfatını ziyadesiyle hak ettiğini kaydetti.

SONRAKİ ADIM OTOLAR
"Yol medeniyet demektir. Yolun gitmediği yere bilginin, refahın, huzurun ulaşması mümkün değil" diyen Erdoğan, şöyle dedi: "Yollarda adeta ruh ve sinir hastası haline geliyoruz. Bu projeyle bu en aza indirilmiş olacak. Marmaray'ın aşağısında yeni bir tüp geçişin ihalesini daha yaptık. Buradan tren, oradan da otomobiller geçecek. Bunun da müteahhit firması yakında açıklanacak."

"GURUR DUYUYORUM"
Açılış töreni için başbakanlık yetkililerinin bir hafta çalıştığı öğrenildi. Üsküdar Şantiyesi'ne Dolmabahçe'deki çalışma ofisinden Kıyı Emniyeti'ne bağlı botla gelen Erdoğan, denizaltındaki dünyanın en büyük projesi Marmaray için riskli bir iş yaptı. Erdoğan, tünele girebilmek için yangın merdiveni şeklindeki koridordan 40 metre aşağıya indi. Tünele girecek kişi sayısı 20 olarak planlanırken tarihi ana tanıklık etmek isteyen 47 kişi denizin altına indi. Erdoğan'ın tünele girişi sırasında doktoru biran olsun yanından ayrılmazken, dışarıda sağlık ekipleri hazır bekletildi. Batırılan son tüpe geçiş kapısını temsili olarak çekiçle açan Erdoğan, bin 387 metre uzunluğundaki tüneli başından sonuna kadar yürüyerek geçti. Aynı yolu tekrar yürüyerek dönen Erdoğan tünelin en derinde bulunduğu 60 metre de duygularını gizleyemedi. Erdoğan, "AK Parti olarak bunu yapmak bize nasip oldu. Gurur duyuyorum" dedi.
Haberin fotoğrafları