kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ekim 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Dünyanın en gelişmiş ülkeleri G7’nin ekonomi bakanları Washington’da toplanarak krizi görüştü.

G7 ülkeleri toplandı 'önemli' şirketleri kurtarma kararı aldı

11.10.2008
Küresel krize karşı herkes gelişmiş 7 ülkenin (G7) yapacağı zirveyi bekliyordu. Dün ABD'de bir araya gelen G7 ekonomi bakanlarının toplantısından bütün imkânların kullanılarak "önemli" şirketlerin iflasına izin vermeme kararı çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
G7 ülkeleri toplandı 'önemli' şirketleri kurtarma kararı aldı
Dünyanın önde gelen gelişmiş 7 ülkesinin oluşturduğu G7'nin ekonomi bakanları dün ABD'de bir araya geldi. Haftanın son işlem gününde ABD borsası 700 puana kadar düştükten sonra yaşanan toparlanmada G7 zirvesinden somut bir sonuç çıkacağına yönelik beklentiler de etkili olmuştu. Ancak herkesin merakla beklediği G7 buluşmasından "ortak hareket edelim ve 'önemli' şirketleri kurtaralım" açıklaması dışında somut bir öneri çıkmadı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, "G7, mevcut durumun acil ve olağanüstü eylemler gerektirdiği yönünde hemfikir'' denildi. Eylem planı çerçevesinde 7 ülke, "Banka ve finans kuruluşlarının desteklenmesi ve çökmelerinin engellenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması ve güvenin yeniden oluşturulması ve işyerlerine ve vatandaşlara yeniden kredi akışı sağlanmasına olanak verecek şekilde bankaların kapital artırmasının sağlanması'' yönünde görüş birliğine vardı.

AYRINTI VERİLMEDİ
Ancak kısa eylem planında ilkeler vurgulanırken pek fazla ayrıntı verilmedi. Ayrıca planda, İngiltere'den gelen ve bankaların birbirine verdiği kredilerin güvence altına alınması önerisi de yer almadı. G7 toplantısında yer alan bakanlar, eylem planını överken bazı uzmanlar, planda piyasaların kaygılarını giderecek somut önlemlerin yer almadığı eleştirisinde bulundu. Dünkü G7 toplantısının çağrısını ABD Başkanı George Bush yaparken toplantıya ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Ben Bernanke'nin meslektaşları toplantıya katıldı. Almanya, Japonya, ABD, İtalya, Kanada, İngiltere ve Fransa'nın ekonomi bakanlarının katıldığı toplantıda krize karşı alınabilecek tedbirler tartışıldı. Bu arada dün gece de gelişmiş 20 ülkenin ekonomi bakanları ABD Hazine Bakanı Paulson ile bir araya geldi. Dünyanın önde gelen güçleri kredi krizi ile mücadele taahhüdünde bulunurken hazırladıkları 1 sayfalık müdahale planının yeterli olup olmayacağı merak konusu oldu.