kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Beş parasız ayrıldığı köyünü 1 milyon YTL'ye inşa ediyor

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
Sivas Bolucan'dan 38 yıl önce ayrılan Köşebaşı Restaurant'ın ortaklarından Ali Akkaş 15 hemşerisi ile birlikte ÇEKÜL'ün desteğini de yanına alıp örnek bir proje başlattı..
Yoğun göç alan şehirlerin başında gelen İstanbul'a 1970 yılında Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Bolucan köyünden 12 yaşında bir çocuk gelir. Cebinde beş kuruşu yoktur ama çalışkandır, azimlidir. İstanbul'da başarı basamaklarını tırmanmaya başlar ama bu süreçte köyünü asla unutmaz. Ve yıllar sonra köyüne yaptığı bir ziyaret sırasında gördüğü manzara üzerine de kolları sıvar; köyünü yeniden inşa edecektir. Kendi ayrılışının üzerinden geçen 38 yılda, 90 haneden sadece 18 kişinin yaşadığı, kanalizasyonu olmayan, sağlık evi, ilköğretim okulu faaliyet göstermeyen bir köye dönüşen Bolucan'a yeniden hayat vermek için bir proje geliştirir: Bolucan Köyü'nü Yaşatalım Projesi...

2009'DA PROJE SONLANACAK
İşte bu projenin sahibi Ali Akkaş. Köşebaşı Restaurant'ın ortaklarından olan Akkaş, aynı sektörde çalışan 15 hemşerisi ile bir araya gelip bu çalışmayı başlattı. Ali Akkaş ile aralarında Woks'tan Rıza Akkaş, Tahtasaray Restaurant'tan Kemal Akkaş, İnan Kıraç'ın garsonu Haydar Yalçın, Rubin Bar'dan İbrahim Berat, eski Maksim'in şefi Hüseyin Korkut, Pub Avni'den Cavit Danış ve Flamingo Restaurant'tan Fettah Şeker'in de bulunduğu 15 hemşerisi, köylerindeki hane sayısının yok denecek kadar azalması ve köy kimliğini kaybetmesi üzerine harekete geçti. Ali Akkaş, ÇEKÜL Vakfı'na giderek, köyünü yaşatmak istediğini belirtti. Vakıf da Ali Akkaş'ın köyünü araştırdı. Hava, su, toprak analizleri yapıldı. Bu topraklarda en iyi hangi meyve, sebze yetişir, hayvancılığa ne kadar müsaittir gibi raporlar çıkarıldı. 2009 yılının haziran ayında tamamen sonuçlanması planlanan Bolucan Köyü'nü Yaşatalım Projesi kapsamında binlerce ağaç dikilecek, yol yapılacak.