kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar

Giriş Saati : 08.10.2008 09:43
Güncelleme : 08.10.2008 17:08
Yeni Haber
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Cumhuriyetin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılında, Türkiye'de ihracatın en az 500 milyar dolara çıktığının görüleceğini söyledi.

Tüzmen, Güneydoğu Amerika Türk-Amerikan Ticaret Odası ve İstanbul Merkezi adlı sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen ve Atlanta'daki Türk işadamlarının katıldığı toplantıda bir konuşma yaptı.

Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin, ABD ile ticareti artırma stratejisi kapsamında 6 eyaleti hedef aldığını ve Atlanta kentinin bulunduğu Georgia'nın da bu eyaletlerden biri olduğunu hatırlattı. Tüzmen, Güneydoğu Amerikan Türk-Amerikan Ticaret Odası ve İstanbul Merkezi'nde konuşan ilk bakan olmaktan gurur duyduğunu belirterek, ''bu tip merkezlerin son derece önemli olduğuna inanıyorum. ABD-Türkiye arasındaki ticaret hacminin artırılmasında bu tür çalışmaların büyük faydası var'' dedi.

Tüzmen, ''dünyanın çeşitli yerlerinde soydaşlarımızı bir araya getirmeye çalışıyoruz. Buradaki düzeyli ve birikimli grup, benim geleceğe daha güvenle bakmamı sağladı. Çünkü bizim işimiz artık tamamen, ticaret hacmimizin artmasıyla doğru orantılı gidiyor. Türkiye, kendisini uluslararası platformlarda, sahip olduğu makro ekonomik değerlerle daha iyi ifade edebiliyor'' diye konuştu.

Türkiye'nin, 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat, 51 milyar dolar ithalatı, 87 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir ülke olduğunu ve bugün, 136 milyar dolar ihracat, 210 milyar dolar ithalata ulaştığını kaydeden Tüzmen, bunların, ortaya konulan önemli stratejilerle elde edilmiş sonuçlar olduğunu söyledi. Komşu ülkelerle ticaretin yüzde 7'lerden yüzde 44'lere çıktığını belirten Tüzmen, bunun son 5-6 sene içinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakan Tüzmen, ''Bugün AB bizim için son derece önemli. Dünyada, ABD'deki krizin yansımalarıyla daralan pazarlar var. AB ülkeleri, bizim toplam ticaretimiz içinde yüzde 57 oranında ağırlığı olan ülkeler grubuydu. Bugün bu yüzde 49.7'ye düşmüş durumda. Ancak onun yerini Asya pazarlarında yüzde 80 civarında artışla, Afrika pazarlarında yüzde 75'lerden fazla ihracat artışıyla kapatabiliyoruz. İhracat artışı yaklaşık yüzde 36 oranında'' dedi. Tüzmen, akademisyenlerin çalışmalarında Türkiye'yi, bir başarı hikayesi olarak anlattığına dikkati
çekti.

ABD ile ticaret hacminin 12 milyar dolara ulaştığını belirten Tüzmen, ticaret hacmini artırmak için Georgia'nın dışında, New York, Illinois, Florida, California ve Texas eyaletlerinin hedef olarak belirlendiğini hatırlattı. Bu eyaletlerin, Türkiye'nin açılımı için ideal merkezler olduğunu belirten Tüzmen, ana sektörler olarak da, tekstil, konfeksiyon, otomotiv, doğal taş, mermer, madencilik, gıda ve mobilya gibi sektörleri seçtiklerini kaydetti.

2023'TE 500 MİLYAR DOLAR İHRACAT
Tüzmen, Türkiye'de bugün otomotiv sektörünün ihracatının 23 milyar dolar olduğuna işaret etti ve bu rakamın, Romanya ve Bulgaristan'ın toplam ihracatından, Yunanistan'ın toplam ihracatından daha fazla olduğunu söyledi. Bakan Tüzmen, 2002 yılında İspanya'nın toplam ihracatının 115 milyar dolar, toplam ithalatının 159 milyar dolar ve gayri safi milli hasılasının 640 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti ve bu rakamların 2007 Türkiyesinde, 107 milyar dolar ihracat, 169 milyar dolar ithalat ve gayri safi milli hasılada 650 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Tüzmen, ''yani AB'nin en önemli ülkelerinden bir tanesi olan İspanya'dan beş sene gerideyiz. Bu önemli bir göstergedir'' dedi.

Türkiye'nin, insan kaynağını, kalitesini artırdıkça, eğitim seviyesini yükselttikçe bu hedeflere yolculuğunun daha da kısalacağını kaydeden Tüzmen, ''2012 yılı için 200 milyar doların üzerinde ihracatı hedefliyoruz. 2023, Cumhuriyetin yüzüncü yılının kutlandığı Türkiye'de, en az 500 milyar dolar ihracat rakamı göreceğiz. Bu rakamlar artık telaffuzu kolay hale gelmeye başladı. Ben (30 milyar doları geçeceğiz) dediğimde, çoğu kişi inanmıyordu. Ama artık 100 milyar dolarları geçtiğimiz için bu rakamları rahat söyleyebiliyoruz'' diye konuştu.

Tüzmen, ''2002'de kişi başına düşen yıllık gelir 2 bin 300 dolar seviyesindeydi. 9 bin 300 dolar seviyesine getirmiş olabilmek, dünyada çeşitli sıkıntıların yaşandığı bir dönemde Türk ekonomisindeki ciddi çalışmayı gösterir'' dedi ve bunda istikrarlı bir hükümet, kamu ve özel sektörün payının bulunduğunu söyledi. Tüzmen, ''ülkemizde hakikaten zor bir coğrafyada yaşadığımızı her gün aldığımız haberlerle görüyorsunuz. Buna rağmen biz bu başarıyı elde ettik. Tabii ki bizim için, Türkiye'nin önemli müttefiki ABD ile ticaretin artırılması son derece önemli. Gerek ekonomik, gerek siyasi açılardan iniş çıkışlar olmuştur belki ama ileriye doğru hedeflerimiz aynı noktada birleşmektedir'' dedi.

Geçen yıl enerji ithalatına 38 milyar dolar ödendiğini belirten Tüzmen, bu yıl bu rakamın 45 milyar dolar seviyesine gelebileceğini ve dış ticaret açığının en önemli sıkıntılarından bir tanesinin de bu olduğunu söyledi. Tüzmen, ''çünkü verdiğimiz 70 milyar dolara yakın ticaret açığının 45 milyar doları bizim mecburen ithalat etmek zorunda olduğumuz hidrokarbonlardan, petrol ve doğal gazdan oluşmaktadır'' ifadesini kullandı.

Bakan Tüzmen, Atlanta'daki Türkler'e hitaben, ''iş dünyasında başarılı olabiliriz, ticaret hacminin artışında başarılı olabiliriz ama ülke olarak tezlerimizi daha doğru anlatabilmemiz için soydaşlarımızın, bulundukları ülkelerde o meslek kuruluşları içinde yer almaları, siyasi kuruluşlar içinde yer almaları çok daha iyi olacaktır. Çekinmeden çocuklarınızı ABD içindeki siyasi arenalara sokmaya başlamanız lazım'' dedi.

AA