kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Unakıtan: Kriz politikalarımızın doğruluğunu ortaya koyuyor

Giriş Saati : 08.10.2008 16:08
Güncelleme : 08.10.2008 17:08
Yeni Haber
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Gelir artırıcı, harcama azaltıcı politikalar ile birlikte gerçekleştirilen yapısal reformlar bütçe disiplinini sağladı. Bütçe performansındaki iyileşme güven ortamını oluşturuyor. Bugünlerde yaşadığımız küresel ekonomik kriz bizim son 6 yıldan beri uyguladığımız politikaların doğruluğunu da ortaya koyuyor'' dedi.

Afyonkarahisar'da başlayan ve iki gün serecek olan ''Bütçe Sürecinde Parlamentonun Değişen Rolü'' konulu uluslararası sempozyumda konuşan Unakıtan, 2003 yılından itibaren hayata geçirilen yapısal reformlar ve mali disipline verilen önem sonucunda makro ekonomik istikrarın sağlanmasında büyük başarılar elde edildiğini kaydetti.

Gelir artırıcı, harcama azaltıcı politikalar ile birlikte gerçekleştirilen yapısal reformların bütçe disiplinini sağladığını belirten Bakan Unakıtan, şöyle dedi:

''Bütçe performansındaki iyileşme güven ortamını oluşturuyor. Bugünlerde yaşadığımız küresel ekonomik kriz bizim son 6 yıldan beri uyguladığımız politikaların doğruluğunu da ortaya koyuyor. Geçtiğimiz 6 yıl içinde uyguladığımız mali disiplin, Türkiye'de ekonomik istikrarın mali istikrarın en önemli sigortası olmuştur. 'Dünyada son 100 yılın krizi' diyorlar fakat bundan daha küçük şoklar, buna benzer şoklar dünyada ister 100 yılda bir, ister 10 yılda bir muhakkak bir takım dalgalanmalar olacak. Bu kaçınılmaz. Önemli olan reformların özelleştirmelere, mali disipline hiç ara vermeden Türkiye'nin devam etmesi ve yapısal reformlara devam etmesidir, bu çok önemlidir.''

Türkiye'nin 2002 yılının sonundaki 230 milyar dolarlık gayri safi milli hasılasının, 2007 yılının sonunda 657 milyar dolara geldiğini hatırlatan Bakan Unakıtan, Türkiye olarak hedeflerinin Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip ülkeler arasına girmek olduğunu söyledi.

BÜTÇE AÇIKLARI
2007 yılının sonunda bütçe açığının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde yüzde 1,5 seviyelerine indirilmesinin başarıldığını belirten Bakan Unakıtan, ''Türkiye bunu başardı. Onun için bu Türk milletinin bir başarısı olarak bunu vurgulamak istiyorum. Şimdi diğer ülkelere baktığımız zaman bütçe açıklarına, biz şimdi Fransa'dan da İngiltere'den de Portekizden de Yunanistan da çok daha iyi durumdayız'' diye konuştu.

Hiç bir zaman mali disiplinden taviz vermediklerini ve vermeyeceklerini belirten Bakan Unakıtan, şunları kaydetti:

''2009 yılı bütçesini hazırlıyoruz şu anda hummalı bir şekilde de çalışıyoruz ve hiç taviz vermeyeceğiz mali disiplinden en ufak bir taviz vermeyeceğiz önümüzde mahalli seçimler var ne seçimi olursa olsun biz şimdiye kadar mahalli seçimde geçirdik, genel seçimde geçirdik onlarda da taviz vermedik, bundan sonra gelecek seçimde de taviz vermeyeceğiz. Seçim gelir gider. Türkiye seçimleri çok yaşadı ama Türkiye mali disiplinden vazgeçerse Türkiye'nin ekonomisi çok bozulur. Düzelmeyecek şekilde bozulur onun için ülkesini seven kim gelirse gelsin mali disiplinden taviz vermemesi icap ediyor ona inanıyoruz ve o şekilde de devam edeceğiz.''

Bütçelerin harcamalarını karşılayacak en önemli kalemin sağlıklı vergi gelirleri olduğunu ifade eden Maliye Bakanı Unakıtan, ''Sağlıklı vergi gelirlerini artırmadıktan sonra bu bütçeyi siz düzeltemezsiniz, biz geldiğimizde toplanan vergi gelirleri 2002 yılının sonunda 60 milyar YTL idi. Şimdi toplanan vergiler 170 milyar YTL. Türkiye öyle haller yaşadı ki 2000 yılında veya 2001 yılında toplanan vergiler ödenen faizlere yetmiyordu. Şimdi yatırıma da yetiriyor, her şeye yetiyor'' şeklinde konuştu.

AA