kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünya krize çare arıyor

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 08.10.2008 11:49
Güncelleme : 08.10.2008 18:21
Yeni Haber
FED, Avrupa Merkez Bankası ve 4 merkez bankasının faizleri indirdi. Faiz indirimini açıklanmasını ardından bir miktar nefes alan ulusalararası borsalar, yön bulmaya çalışıyor.

* "MERKEZ BANKALARI FAİZ İNDİRDİ" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ..."

New York Menkul Kıymetler Borsası yükselişle açıldı.Dow Jones endeksi, açılışta yüzde 2,12 düştü. Dow Jones endeksi şu sıralar ise yüzde 1,30 oranında azalarak 9.323,89 puana geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 1,66 düştü.

Bu arada, Latin Amerika borsalarında Sao Paulo's Bovespa endeksi yüzde 4,66, Buenos Aires Merval endeksi yüzde 2,72 ve Meksika IPC endeksi yüzde 3,97 geriledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile diğer merkez bankalarının faiz indiriminden sonra toparlanmaya başlayan Avrupa borsaları da tekrar düşmeye başladı.

Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 3,43, değer kaybederek 4.447,21 puana indi.

Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi de yüzde 3,98 azalarak 5.114,56 puana, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 3,54 değer kaybederek 3.599,92 puana geriledi.

Madrid borsası yüzde 2,52, Brüksel borsası yüzde 5,09, Amsterdam borsası yüzde 3,30 ve Zürih borsası da yüzde 3,66 değer kaybetti.

ASYA BORSALARI KAN KAYBETTİ

Faiz indiriminin açıklanması öncesinde işlem gören Tokyo Nikkei Endeksi, günü 952,58 puan azalarak 9,203,32 puandan tamamladı. Endeks, son 2 haftada yüzde 24'den fazla değer kaybetmiş oldu.Tokyo Borsasındaki değer kaybı, dün alınan önlemlere karşın New York Borsası Dow Jones Sanayi Endeksinin yüzde 5'den fazla gerilemesinin ardından geldi.

Öte yandan, Asya genelinde borsalar değer kaybetti. Endonezya'da borsa yüzde 10'un üzerinde gerileyince geçici olarak kapatıldı. Hong Kong'da borsa yüzde 5, Güney Kore'de yüzde 6,1 ve Tayland'da yüzde 6 değer kaybetti.

RUSYA BORSASI MİCEX ENDEKSİ CUMA GÜNÜNE KADAR KAPATILDI

Rusya Borsasında açılıştan kısa bir süre sonra önemli düşüşler yaşanması üzerine MİCEX Endeksi cuma gününe kadar kapatıldı, RTS Endeksi bir saat durduruldu.

Rusya Borsasında açılıştan yarım saat içinde, Rusya'nın birçok ticaretinin yaşandığı MİCEX Endeksi yüzde 14 oranında değer kaybetmesi üzerine cuma gününe kadar işlem durduruldu.

RTS Endeksi yüzde 7 değer yitirmesi üzerine işlemlere bir saat ara verildi.

AVRUPA'DA MERKEZ BANKALARI PİYASAYA 90 MİLYAR DOLAR DAHA VERDİ


Avrupa'da merkez bankaları bugün de piyasaya likidite sağlamayı sürdürüyor.Avrupa Merkez Bankası, bugün piyasaya 70 milyar dolar sürdüğünü belirtti.İngiltere Merkez Bankası ile İsviçre Merkez Bankası da piyasaya 10'ar milyar dolar daha verdi.

İNGİLTERE'DE SEKİZ ÖNEMLİ BANKAYA KURTARMA PAKETİ

İngiltere'de hükümet, bankalar için açıkladığı kurtarma paketi kapsamında, 8 önemli İngiltere sermayeli bankaya 87,2 milyar dolar likidite sunacak.

İngiltere'de dün birçok İngiliz bankasının hisse senetlerinde yaşanan önemli düşüşlerin ardından Maliye Bakanı Alistair Darling yaptığı açıklamada, hükümet tarafından finans sektörü için hazırlanan 200 milyar sterlin (350 milyar dolar) tutarındaki kurtarma paketini açıkladı.
Darling, kurtarma paketinin kredi piyasasını rahatlatacağı ve bankacılık sistemine olan güvenin yeniden sağlanacağını belirtti.

Paket uyarınca İngiliz hükümeti, bankalara kısa vadeli likidite verecek, yeni sermaye imkanı sunacak, orta vadeli kredilerin verilebilmesi için bankacılık sistemine yeterli fon sağlama imkanı sağlanacak. Bu amaçlar çerçevesinde İngiltere hükümeti, en az 200 milyar sterlin (350 milyar dolar) tutarında bankalara özel likidite paketini kullanıma açacak.
Kurtarma paketi uyarınca Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland and Standard Chartered bankalarına 50 milyar sterlin (87,2 milyar dolar) tutarındaki likidite paketini kullanıma sunulacak.

İngiltere Merkez Bankası, piyasalar istikrara kavuşana kadar 3 aylık sterlin cinsi ve haftalık dolar cinsi borç verme ihalelerine devam edecek. Verilen borçlar karşılığında daha geniş teminat kabul edilecek.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Darling'in bugün bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

HSBC KULLANMAYACAK

İngiliz Maliye Bakanlığı'nın bankalara yönelik kurtarma paketini açıklamasının ardından bir açıklama da HSBC Holdings'ten geldi. HSBC Holdings, İngiliz hükümetinin özel likidite paketini kullanmayacağını bildirdi.

HSBC'den yapılan yazılı açıklamada, HSBC Holdings'in, İngiltere hükümetinin küresel finansal kriz kapsamında ülkede mali sıkıntı içerisinde olan bankalar için hayata geçirdiği destek paketini kullanmayacağını açıkladığı ve güçlü sermaye yapısını kendi kaynaklarını kullanarak koruyabileceği kaydedildi.

ABD'DE EMEKLİLİK FONLARI 2 TRİLYON DOLAR ERİDİ

ABD'de küresel finansal krizin hüküm sürdüğü son 15 ayda emeklilik fonları 2 trilyon dolar değer kaybetti.Amerikan Kongre Bütçe Ofisi Direktörü Peter Orszag, yaptığı açıklamada, kayıpların birçok çalışanı büyük miktardaki tüketimden uzak tuttuğunu ve çalışanların emekliliklerini ertelediklerini söyledi.

Associated Press ile araştırma şirketi GfK'nın araştırmasına göre, ankete katılanların yarısından fazlası emeklilik tasarruflarının değerini kaybetmesi nedeniyle daha uzun süre çalışmak zorunda kalacağı endişesini yaşıyor.
Orszag, ABD'lilerin yaşadığı korkunun temelinin olduğunu belirterek, kamu ve özel emeklilik fonlarının 2007 ortalarından itibaren yüzde 20 değer kaybettiğini tahmin ettiklerini belirtti.
Haberin fotoğrafları