kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İflasa 4 gün kala bile açgözlüydü

Özhan TEZEL EKONOMİ
08.10.2008
CEO Fuld, 5 yılda 350 milyon $ prim alırken, iflas dilekçesinden 4 gün önce dahi üç yöneticiye 23.2 milyon $'lık tazminat ödendi... İflas eden Lehman Brothers'ın yöneticilerinin, şirket sıkıntıda olduğu halde milyonlarca dolar prim ve tazminat aldığı belirlendi..
ABD'de iflas eden yatırım bankası Lehman Brothers'ın CEO'su Richard Fuld'un, 2002'den şirketin sıkıntıya düştüğü 2007 yılına kadar yaklaşık 350 milyon dolarlık prim aldığı ortaya çıktı. Lehman Brothers'ın, iflastan sadece 4 gün önce görevden ayrılan 3 üst düzey yöneticisine de 23.2 milyon dolar tutarında tazminat ödemeyi kabul ettiği belirlendi. ABD'de patlak veren finans krizinin nedenlerine ilişkin düzenlenen özel Kongre oturumlarının ilki, Temsilciler Meclisi'nin Denetim ve Hükümet Reform Komitesi'nde yapıldı ve Lehman Brothers'ın çöküşü ele alındı.

MİLYONLARCA DOLAR GÖTÜRDÜ
Kongre'nin Wall Street'te neyin yanlış gittiğini öğrenmek için düzenlediği sorgulamada Lehman'ın kovulan veya ayrılan yöneticilerine milyonlarca dolar bonus dağıttı ortaya çıktı. Her ne kadar oylamada kurtarma paketine 'Evet' deseler de ABD'li politikacılar, finansal sistem dizlerinin üzerine çökerken riskli mortgage kumarı oynayan CEO'ların eve milyonlarca dolar götürmesine tanık olmaktan geri kalmadı. İki saaten fazla sorgulanan Lehman Brothers'ın 'Açgözlü goril' lakaplı CEO'su Richard Fuld tüm sorumluluğu üzerine alırken, şirketin iflasıyla sonuçlanan süreçte hiç hata yapmadığını veya yanılgıya düşmediğini savundu. Fuld, 2000 ila 2007 yılları arasında bonus sisteminden 350 milyon dolara yakın para aldığını kabul etti.

'TALTİF KÜLTÜRÜ YARATILDI'
Fakat bu açıklamalar ABD'li meclis üyelerince çok sıcak karşılanmadı. Şirket burun üstü çakılırken bir taltif kültürü oluşturulduğunu iddia eden milletvekilleri, belgelerle konuşmayı tercih etti. 11 Eylül tarihli bir belge işten atılan 2 yöneticiye 18.2 milyon dolarlık özel ödeme yapıldığını, kendiliğinden ayrılan bir diğer yöneticiye ise 5 milyon dolar verildiğini gösterdi. Bu tarih Lehman'ın iflas dilekçesini verdiği ve tüm sistemi kendiyle birlikte aşağıya çekmeye başladığı tarihten 4 gün önce olarak kayda geçti.
Haberin fotoğrafları