kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez bankaları faiz indirdi

Giriş Saati : 08.10.2008 14:04
Güncelleme : 08.10.2008 17:09
Yeni Haber
Küresel piyasalardaki krizin önüne geçmek amacıyla ABD Merkez Bankası (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası (AMB), İngiltere, İsviçre, Kanada ve İsveç merkez bankaları faiz oranlarını yüzde 0,5 indirdi.

Çin Merkez Bankası da faiz oranını yüzde 0,27 azaltarak yüzde 6,93'e çekerken, Japonya Merkez Bankası ise yüzde 0,5 olan faiz oranını değiştirmedi, ancak merkez bankalarının ortak hareket etmesini destekledi.

Fed, yaptığı açıklamada, ''Mevcut ekonomik veriler son aylarda ekonomik faaliyetin hızının önemli ölçüde yavaşladığını gösteriyor'' dedi.
Enflasyonun halen yüksek seyrettiğini vurgulayan Fed, ancak son zamanlarda enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon riskini hafiflettiğine dikkati çekti.

Fed, faiz indirimi kararının oy birliğiyle alındığını ve fiyat istikrarını desteklemeye yardımcı olacak enflasyon beklentilerinin azaldığını bildirdi.
Açıklamada, ''Son zamanlarda finansal krizin şiddetlenmesi büyümede aşağı yönlü riskleri artırdı ve böylece fiyat istikrarı için yukarı yönlü riskler daha da azaldı'' denildi.

İngiltere Merkez Bankasından yapılan açıklamada da ''faiz oranlarının düşürülmesinin finansal piyasalardaki mevcut sorunları çözmesinin beklenemeyeceği ve bankacılık sektörünün sermayesinin önemli oranda yükselmesinin gerektiği'' ifade edildi.

Japonya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 6 merkez bankasının kararının memnuniyetle karşılandığı, hareketin, ülkelerin mali sistemlerine ve ekonomilerinin istikrarının sağlanmasına katkıda bulunmasının umulduğu belirtildi.

Açıklamada, Japon mali sisteminin diğer sanayileşmiş ülkelerle kıyaslandığında daha istikrarlı olduğu, buna karşılık bankanın devam eden krizle boğuşan diğer ülkelerle yakın işbirliği sözü verdiği kaydedildi.
Bu arada Çin Merkez Bankası ilk kez diğer merkez bankalarıyla aynı zamanda faiz oranının değiştirdiğini açıkladı.