kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İzlanda 'Batıyoruz' dedi para aradı, iflastan Rusya kurtardı

08.10.2008
Parası yüzde 25 değer yitirdi, mevduata garanti verdi ama İzlanda'da sular durulmadı. İzlanda Başbakanı 4 milyar Euro için ülkeleri dolaşıp Rusya'dan bulduktan sonra "Girdap bizi iflasa sürükleyecekti" dedi..
Avrupa'da ülke ülke dolaşan krizin son durağı İzlanda oldu. Pazartesi günü yürürlüğe soktuğu acil durum yasasını ertesi gün uygulamaya almasına, ikinci en büyük bankası Landsbanki'yi devletleştirmesine karşın ülke ülke para arayan ve ancak Rusya'dan bulabilen İzlanda'nın Başbakanı içinde bulunduğu kötü durumu "sonuçta ülke iflas edebilirdi" diyerek açıkladı. Herkes şimdi "Sıra kimde" diye soruyor. Landsbanki'nin devri pazartesi günü İzlanda'ya gelen finansal tsunamiden sonra gerçekleşti. Bankaların hisselerine işlem yasağı gelmesi, İzlanda Kronu'nun Euro karşısında yüzde 25 değer kaybetmesi ve hükümetin acil durum yasası çıkarması, mevduata sınırsız garanti bile bankanın kurtarılmasına yetmedi.

HAARDE'NİN ÜRPERTEN AÇIKLAMASI
Parasını dün Euro'ya sabitleyen İzlanda en büyük ikinci bankası Landsbanki'ye el koydu. İzlanda Merkez Bankası ülkenin en büyük bankası Kaupthing'e de 500 milyon Euro'yu bulan devlet desteği sağladı. Önlemlerin son halkası ise bulunması gereken 4 milyar Euro'luk krediydi. İzlanda hükümeti, ülke ülke dolaşarak aradığı krediyi Rusya'dan buldu. İzlanda Başbakanı Geir H. Haarde, Rusya'dan aldığı yardım sonrası "Böyle durumdaki biri yeni arkadaşlar aramak zorundadır" diye konuştu. Haarde, "İzlanda'ya para yok" diyerek kapıyı gösteren ülkeleri açıklamadı. Başbakan Haarde'nin vatandaşlarına akşam saatlerinde televizyondan yaptığı konuşma ülkenin krizden 'şimdilik' U dönüşü yaptığını gösteriyor:

İNGİLTERE'DE PARA AKIŞI DURDU
Haarde, "İzlanda ekonomisi, en kötü senaryoda, bankalarla birlikte girdaba girerdi ve sonuç ulusal iflas olabilirdi. Dünya finans piyasalarında süren korkulu durumda bankaların durumlarını korumalarına müsaade etmek riskli olurdu." Landsbanki'nin yerel şubeleri ATM makineleri ve internet uygulamaları işlerine her zamanki gibi devam ediyor" şeklinde açıklama yaptı. Fakat bu açıklama Landsbanki'nin İngiliz iştiraki "icesave"ı kapsamadı. Buz kesen "icesave", sitesindeki para transferlerini durdurdu.
Haberin fotoğrafları