kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayramda havai fişek kullanımına dikkat!

Giriş Saati : 26.09.2008 10:23
Güncelleme : 26.09.2008 19:17
Yeni Haber
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, maytap ve havai fişek kullanımının ciddi yanık ve yaralanma olaylarına neden olduğunu ifade ederek, bu tip olaylarda son yıllarda önemli artış görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, bayramlarda çocukların maytap ve havai fişeklere ilgi gösterdiğini belirterek, bu durumun çocuklar için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

''Maytap ve havai fişekler, son yıllarda çok cazip, albenili, cicili bicili ambalajlarla satışa sunuluyor'' diyen Prof. Dr. Sözüer, bayram harçlıklarını biriktiren çocukların da ambalajı cazip olan maytap veya havai fişek almaya yöneldiğini kaydetti.

Prof. Dr. Sözüer, maytap ve havai fişeklerin neden olduğu yanık ve yaralanma olaylarının her geçen gün arttığına işaret ederek, şöyle konuştu:

''Acil servislerde artık sık sık çocuklarda ve gençlerde, maytap ve havai fişeklerin neden olduğu yanıklara ve ciddi yaralanmalara müdahale ediyoruz. Yüz ve gözlerde ciddi yaralanmalar ortaya çıkıyor. Bu tip yanıklar, kimyasal madde de içerdiği için çok tehlikeli oluyor. Yanık izleri de kalıcı olabiliyor.''

SATIŞLAR SINIRLANMALI

Prof. Dr. Erdoğan Sözüer, maytap ve havai fişeklerin 18 yaşından küçüklere satılmasının kesinlikle yasaklanmasını, satışların daha ciddi denetlenmesini isteyerek, şöyle devam etti:

''Bu tip yanıcı maddelerin satışı çok ciddi şekilde denetlenmeli, 18 yaşından küçük çocuklara maytap ve havai fişek satışı, tıpkı sigara ve içki satışı gibi yasaklanmalıdır. Bakkallarda, marketlerde, oyuncakçılarda bu tür malzemelerin satılmasına izin verilmemelidir. Maytap ve havai fişekler, yaralanma dışında hava kirliliği ve gürültü kirliliğine de neden olmaktadır.

Düğün salonlarında ve otellerde sıkça kullanılan bu patlayıcılar, çevredeki insanları özellikle yaşlı ve çocukları aşırı ses ve patlama nedeniyle olumsuz yönde etkilemekte. Patlama sonrası ortaya çıkan zararlı kimyasal gazların, çocukların, yaşlıların veya yetişkinlerin üst solunum yollarına ve akciğerlerine zarar verdiği, kapalı salonlarda astım ve bronşit hastaları için büyük bir riskin ortaya çıktığı unutulmamalı.''

Prof. Dr. Sözüer, ailleri bayramda çocukları maytap ve havai fişek kullanımından uzak tutmaya da çağırdı.

(AA)