kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Stres düşüğe neden olabiliyor

Giriş Saati : 26.09.2008 15:48
Güncelleme : 26.09.2008 19:17
Yeni Haber
İş hayatı, ev, çocuklar, ödenecek fatura, kredi kartı borçları ve okul taksitleri, trafik, gürültü ve ekonomik sorunların neden olduğu stresin gebeler için büyük tehlike oldğu bildirildi. Stresin düşüğe neden olduğunu belirten uzmanlar, hamilelik döneminde yaşanan stresin konusunda anne adaylarını uyardı.

Bursa Özel Jimer Hastanesi Genel Koordinatörü, Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Melike Omak Yıldırım, hamile kadınların aşırı stresten uzak durmaları gerektiği uyarısında bulunuyor. Hamilelik döneminde kadınların daha hassas olduklarını belirten Opr. Dr. Melike Omak Yıldırım; "Hamilelik döneminde kadınların duyguları, beklentileri, yaşamları ve fiziksel olarak vücutlarında değişimler gerçekleşiyor. 35 ve üstü anne adayları için stresin daha da riskli olduğu unutulmamalı.

Yüksek stres altında olan hamile kadınlar, sağlıklı beslenmeye özen göstermeyip sigara ve alkol gibi hamilelik üzerinde olumsuz etkiler yaratan alışkanlıklara yönelebilir. Bu kötü alışkanlıklar, düşük, erken doğum ve bebeğin sakat doğmasına neden olabilir. Aşırı stres altında kalan hamile kadınlarda düşük riski 2- 3 kat artar. Bu artış 35 yaş üzeri kadınlarda daha fazladır. Sağlıklı vücuda sahip hamile kadınlar stresle daha kolay başa çıkabilir. Hamile kadınlar stresten uzak durmalı, beslenmesine dikkat etmeli, iyi uyumalı ve spor yapmalıdır." dedi.

Aşırı stresin zihinsel, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen bir tehdit unsuru olduğuna dikkat çeken Dr, Yıldırım, şunları söyledi: "Yoğun ve uzun süreli stres altındayken dolaşım sistemine adrenalin ve stres hormonları salgılanır, bu hormonlar kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sağlık açısından risk yaratabilecek problemlere neden olabilirler. Ayrıca aşırı stres altındaki kişilerde yeme-içme bozuklukları, uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, iştah kaybı ya da aşırı yeme eğilimleri, sigara ve alkol bağımlılığının artması, konsantrasyon eksikliği, isteksizlik, sürekli yorgunluk, gibi iş ve sosyal yaşantımızı son derece olumsuz etkileyecek belirtiler de görülmektedir.

İnsanları strese sokan faktörler ve bunlarla mücadele yöntemleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genellikle hayatımızda alışık olmadığımız ve ilk kez karşılaştığımız olaylar evlilik, boşanma, hamilelik, doğum yapmak, sevilen birinin ölümü, sağlık problemleri, işten çıkarılma, yeni bir ortama adapte olmayı gerektiren yeni bir işe girmek, farklı bir şehir ya da ülkeye taşınmak çoğu insan üzerinde strese yol açmaktadır."

(CİHAN)