kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ramazan sonrası fazla kilo almayın!

Giriş Saati : 26.09.2008 13:15
Güncelleme : 26.09.2008 19:17
Yeni Haber
Uzmanlar, Ramazan ayında iki ana öğün tüketiminin düzene alıştığını, Ramazan sonrası kişilerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme ihtiyacı oluşabileceğini açıkladı.

Uzmanlar, bu durumda gaz, hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri oluşabileceğini belirtti. Bartın Sağlık Müdürlüğü Sağlık Eğitim Şube Müdürü Yasemin Güven, Ramazan bitimiyle yemek yeme ihtiyacının ortaya çıkabileceğini, bu durumda kilo alınacağını ve bazı rahatsızlıkların oluşabileceğini söyledi. Ramazan boyunca bazı beslenme hataları sonucunda metabolizma hızının yavaşlama eğilimi gösterebildiğini belirten Güven, şöyle konuştu:

"İki ana öğün tüketimi sonucunda mide ve barsak sistemi bu düzene alıştığından ramazan ayının sona ermesiyle kişilerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme eğilimiyle hızlı ve çok miktarda yağ oranı fazla, kalori içeriği yüksek gıdalar tüketildiği görülmektedir. Fazla miktarda yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları veya tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık problemi görülebilmektedir. Bu nedenle bayramla birlikte eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçiş yapmak en doğru olanıdır."

BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT

Bartın Sağlık Müdürlüğü Sağlık Eğitim Şube Müdürü Yasemin Güven, bayram günü beslenmelere dikkat edilmesi gerektiğini, kan şekerini yükseltmeyecek besinlerin tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Bayram günü kişilerin mutlaka beslenmelerine çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Güven, şöyle konuştu: "Sabah güne hafif bir kahvaltı edilerek başlanmalı. Kahvaltıda peynir, zeytin, domates, salatalık, reçel, kepek ekmek, buğday gevreği, süt, meyve gibi hafif besin tüketilebilir. Bir öğünde çok fazla miktarda değil gün içerisinde az miktarlarda öğünlere dağıtılarak yemek yenmelidir. Öğün düzeni 3 ana öğün, 3 ara öğün olacak şekilde ayarlanmalıdır."

Sabah kahvaltısı ve öğle arasında meyve, süt, yoğurt gibi besinlerin tüketilebileceğini belirten Güven, sözlerine şöyle devam etti. "Öğle ve akşam yemekleri küçük porsiyonlarda, yağ miktarları düşük, kan şekerini hızla yükseltmeyecek besinlerden oluşmalı, öğünler tüm besin gruplarını kapsamalı. Çorba, ızgara et veya etli sebze yemeği, salata, kepek ekmek, ayran gibi bir öğün küçük porsiyonlarda tutulduğunda yeterli ve dengeli bir öğün olabilmektedir. Akşam üzeri tekrar bir ara öğün alınmalı; kepekli yağsız tost, kepekli bisküvi, peynir, süt, meyve gibi seçeneklerden biri seçilmelidir. Yine akşam yemeğinden sonra yatmadan iki saat önce hafif bir ara öğün alınabilir."

BAYRAMDA KOMPOSTO VE AYRAN TÜKETİN

Bartın Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Yasemin Güven, bayram sabahı, Ramazan'da düşen sıvı miktarının düzene girmesi için mutlaka ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdaların alınması gerektiğini söyledi.

Güven, Ramazan süresince kişilerde sıvı alımının düştüğünü belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle mutlaka bayram süresince ve sonrasında ayran, komposto gibi sıvı içeriği yüksek gıdalar ve su içilerek günlük sıvı ihtiyacı olan 2-2.5 lt/güne ulaşılmalıdır. Ramazan süresince uzun açlık sürelerine rağmen birçok kişi de kilo artışı görülmektedir.

Metabolizma hızının yavaşlaması ve hareketlerin azalması ile kilo artışları gözlenebilir. Bayram ve bayram sonrası yavaş yavaş eski yemek düzenine geçerken metabolizma hızının artması ve sağlıklı yaşam için mutlaka haftada üç gün düzenli egzersize başlanmalıdır."

(İHA)