kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tırnak yiyen çocuğun parmaklarına biber sürmeyin

Giriş Saati : 26.09.2008 11:23
Güncelleme : 26.09.2008 19:17
Yeni Haber
Çocuklarda görülen tırnak yeme alışkanlığına karşı, davranış iyice kalıplaşmadan erken dönemde kalıcı bir çözüm bulunması için psikologdan destek alınması gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, çocukların parmaklarına biber sürme, boya sürme, elleri bağlama gibi ailelerin aldığı yanlış tedbirlerin sağlıksız sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor.

Psikolog Adem Can, çocuklarda ve zaman zaman yetişkinlerde görülen tırnak yeme alışkanlığının erken dönemde çok sık karşılaşılan bir sorun olduğunu söyledi. Parmak emme alışkanlığında olduğu gibi, tırnak yeme alışkanlığının normal kabul edildiği bir dönem olmadığını belirten Can, bunun hangi dönemde ortaya çıkarsa çıksın bir davranış bozukluğu olduğunu kaydetti.

Psikoloj Can, tırnak yeme alışkanlığının belirgin nedenleri arasında 'Aile-içi iletişim sorunları, korku, gerilim, kaygı, öfke, saldırganlık, değersizlik ve güvensizlik' duygularının bulunduğunu ifade etti. Anne-babasına kızan, okulda arkadaşlarıyla anlaşamayan, sevdiği birşeyi kaybeden, ailesinden yada öğretmeninden korkan, cezalandırılma kaygısı taşıma gibi nedenlerle çocukların tırnak yiyebileceğini vurgulayan Can, kendine güveni olmayan çocukların da tırnak yiyebileceğini kaydetti. Tırnak yeme alışkanlığını yetişkinlik döneminde de devam ettirilebildiğini belirten Can, bu durumun kişiyi zor durumda bıraktığını kaydetti. Can, şöyle devam etti:

"Okul veya iş hayatında tırnağını yediğini gizlemeye çalışan ve gerginlik yaşayan insanlar görülüyor. Bu durum, kişide gerilim ve öfke duygularına yol açıyor. Tedavi için erken dönemde müdaha etmek gerekir. Davranış iyice kalıplaşmadan, erken dönemde kalıcı bir çözüm bulunmalıdır. Sorunun ortaya çıkmasına sebep olan faktörleri bulup, onları ortadan kaldırmak gerekiyor. Anne-babalar, bu davranışın altında yatan psikolojik sebepleri öğrenmek ve gerekli tedbirleri almaları için psikologlardan yardım almalılar."

Anne babaların başvurduğu kimi yanlış yöntemlerin ise sorunu daha da büyüterek içinden çıkılmaz hale getirdiğini belirten Can, şu uyarılarda bulundu: "Ailelerin bu sorunu ortadan kaldırabilmek için başvurduğu sağlıksız yöntemler davranışın daha fazla pekişmesine veya yeni uyum ve davranış sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Çocuğun parmaklarına biber, boya, uhu gibi maddeler sürme, elleri bağlama gibi aşağılayıcı ifadeler kullanma gibi yöntemler kesinlikle çok sakıncalıdır. Ailelerin bu tür yöntemlere başvurmamalarını istiyoruz."

(CİHAN)