kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Anne sütü en önemli besin

Giriş Saati : 26.09.2008 16:26
Güncelleme : 26.09.2008 19:17
Yeni Haber
Fethiye Sağlık Grup Başkanı Dr. Tunç Özcan, 1-7 Ekim Emzirme Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, anne sütünün bebeklik döneminin en önemli besini olduğunu söyledi.

Daha çok emzirme, daha çok uyarı, daha çok süt,sağlıklı bebekler ve sağlıklı yaşam sloganları ile 1-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Emzirme Haftası ile ilgili bir açıklama yapan Fethiye Salık Grup Başkanı Dr. Tunç Özcan, anne sütünün doğumdan sonra ilk yarım saatte bebeğe verilemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Özcan, anne sütünün birçok hastalığında ilacı olduğunu da belirtti.

Emzirme Haftası hazırlıkları ve bebekler için anne sütünün önemi hakkında açıklama yapan Fethiye Sağlık Grup Başkanı Dr. Tunç Özcan "Anne sütü, yeni doğan, bebeklik ve çocukluk döneminde sağlıklı büyüme ve gelişmenin temel öğesidir. Anne sütü, doğumu izleyen ilk yarım saat içinde bebeğe verilmelidir. Bu şekilde bebek sütten en üst seviyede yararlanmış olur.

Doğum sonrası bebekte ortaya çıkabilen hipotermi, hipoglisemi ve enfeksiyon gibi bir çok sağlık sorunu anne sütüyle önlenebilir. Besleyici özelliği dışında anne sütü, bebek hastalıkları ve ölümlerini de azaltmaktadır. Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerin, anne sütü almayanlara göre ishalli hastalıklara yakalanma oranı çok daha düşüktür. Anne sütü sadece bebekleri değil anneleri de korumaktadır.

Bebeğini yalnız anne sütü ile besleyen annelerin doğum sonu kanama, meme ve rahim kanseri riski azalmaktadır. Bebeğin memeden alacağı ilk besine 'İlk süt, ağız sütü veya kolostrum' denir. Bu süt bebeğin ilk aşısıdır. İlk süt kadar memede kalan son sütünde besin değeri yüksektir. Bebeğin vücut ve ruh sağlığı için en uygun besin anne sütüdür.

Emzirmenin doğumdan hemen sonra başlatılması gerekir. Anne sütü ile beslenen bebeğin D vitamini ve flor dışında hiçbir ek besine ihtiyacı yoktur. Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli ve 2 yaşına kadar anne sütü alması sağlanmalıdır. Annenin bebeği emzirmesiyle anne-bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini sevmesi ve benimsemesi süt salgısını arttırdığı gibi bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını kolaylaştırır. Anne sütü ekonomiktir, steril ve ücretsizdir" dedi.

Başarılı emzirmenin en önemli anahtarının annenin kendisine güvenmesi olduğunu söyleyen Dr. Özcan, "Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar. Anne sütü ile beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır. Bebek ne kadar sık emerse anne o kadar çok süt üretir. Anne bebeğin iyi emmediğinden kaygılanıyorsa yada nasıl emzireceğini bilemiyorsa bu konuda kuruluşlarına başvurmalıdır" diye konuştu.

(İHA)