kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Astana'da Cumhurbaşkanlığı Konutu, Akorda

Astana farklı mimari yapılarıyla ilgi çekiyor - FOTO GALERİ

Giriş Saati : 15.09.2008 15:03
Güncelleme : 15.09.2008 23:44
Yeni Haber
Kazakistan'ın orta kuzey kesimindeki Akmola bölgesinin merkezindeki yeni başkent Astana farklı mimarı yapılarıyla dikkati çekerken, çeşitli bölgelerde devam eden büyük çaplı inşaat çalışmaları kentin kuruluş aşamasında olduğu izlenimi veriyor

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Cumhurbaşkanlığı konutu ''Ak Orda'', Parlamento ve Başbakanlık binaları kent merkezinde ve birbirine yakın olarak kuruldu. İnşasında beyaz mermerin ağırlıklı olarak kullanıldığı Ak Orda, beyaz siluetiyle dikkati ilk çeken yapılar arasında yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in önerisiyle inşa edilen ve Yeni Kazakistan'ın sembolü kabul edilen Baytirek kulesi ise, 97 metre yüksekliğiyle kenti kuş bakışı seyretmek için en uygun yerlerden biri.

Beton ve demirden kulenin inşasında bin ton demirin kullanıldığı ifade ediliyor.

Orta Asya'nın ikinci büyük camisi olarak bilinen Nur-Astana Camisi de, yanındaki medrese bölümü ve havuzlu bahçesiyle yaklaşık 4 bin metre karelik bir alanı kaplıyor. Kadınlar için 2000 kişilik balkon bölümünün de bulunduğu caminin toplam 7000 kişilik kapasitesi bulunuyor.

Yine Nazarbayev'in önerisiyle piramit şeklinde inşa edilen Barış ve Dostluk Sarayı da kentin dikkati çeken yapıları arasında bulunuyor. Mısır piramitleri görüntüsünde dünyadaki tüm inançları temsil ettiği ifade edilen yapıda ''inançların araştırılması merkezi'', ülkede yaşayan çeşitli etnik gruplara ayrılan çalışma merkezi, restoran, Kazak Kültür Merkezi, sinema, tiyatro ve konser salonu, kütüphane de yer alıyor.

''Piramit''in en ilgi çeken tarafı ise, yapının üst kesiminde bulunan ve ziyaretçilerin sadece ellerini kullanarak değişik ışık oyunlarıyla görüntüde farklı bir atmosfer oluşturduğu bölüm ve bu bölüm piramitlerin mistik özellikler taşıdığı teorisini destekler nitelikte.

GENEL ÖZELLİKLER

Temmuzda ortalama hava sıcaklığının 24 derece, ocakta ortalama eksi 18 derece olduğunu belirten kentin sakinleri, hava sıcaklığının yazları 40 derece, kışları eksi 40 dereceye yaklaştığı dönemlerin de olduğunu dile getiriyor.

Kentin içinden geçen İşim ve Nura nehirleri ile daha küçük yatak ve debilere sahip Ak Bulak ve Sarı Bulak ırmaklarında temizleme çalışmaları sürüyor. Çalışmaların tamamlanmasından sonra kentin daha güzel bir görüntüye kavuşması bekleniyor.

Yabancı yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği kentte birçok uluslararası firmanın temsilciliğinin yanı sıra çeşitli büyük otel zincirlerinin halkaları da açılmış veya açılma çalışmaları sürüyor.

Halen devam inşaatların yanı sıra çok sayıda tamamlanmış bina olmasına rağmen Astana, konut kira ve satış fiyatlarının aşırı yüksek olmasının da etkisiyle henüz yerleşim açısından cazibe kazanabilmiş değil.

Yaklaşık 500 bin nüfusun bulunduğu kentte 2 odalı (1 salon, bir oda) ve yaklaşık 70 metre karelik konutların aylık kirası 1.500 dolardan başlıyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle konut veya iş yeri alma ya da kiralamanın çok fazla görülmediği, dolayısıyla bir süre sonra bu fiyatların belirgin bir şekilde düşmesinin beklendiği kaydediliyor.

Kentte çalışanların hafta sonları ve bayram dönemlerinde uçak ve 1.200 kilometrelik mesafeyi 13 saatte alan hızlı trenle Almatı'ya gitmeyi tercih etmesi de Astana'nın halen yerleşim açısından fazla tercih edilmediğini gösteriyor.

Ancak yetkililer, Orta Asya'nın ekonomik merkezinin Astana olacağını ifade ederek, kentin yakın zamanda yaşamak için tercih edilen önde gelen yerleşim yerlerinden biri olacağını, 2010'dan itibaren kentteki kalıcı nüfusun 1 milyonu aşacağını belirtiyor.

AA