kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İMKB'de yüzde 5.27'lik kayıp

Giriş Saati : 15.09.2008 17:13
Güncelleme : 15.09.2008 18:06
Yeni Haber
Hareketli günün ardından İMKB 100, yüzde 5.27 kayıpla 35,081.44 puandan kapandı.

İMKB Ulusal 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 5.27 kayıpla 35,081.44 puanda tamamladı.

İMKB'de işlem hacmi de %3 azalarak 1.29 milyar YTL oldu

ABD finans sistemi Lehman Brothers'ın iflası, Merrill Lynch'in 50 milyar dolara Bank of America tarafından satın alınması ve Fed'in ilk defa hisse senedi karşılığında nakit krediye izin vermesiyle beklenmedik ölçüde sarsılıyor ve yeniden şekilleniyor.

Karanlık bir Wall Street Pazartesi'nde dünyanın en büyük bankalarından 10'u, 70 milyar dolarlık bir acil durum fonu oluşturmaya karar verdi. Fona katılımda bulundan bankalardan herhangi biri fonun üçte biri kadarını kullanabilecek.

Basında çıkan haberlere göre, bütün bunlara ek olarak zor durumdaki sigorta şirketi American International Group da Fed'den 40 milyar dolarlık kısa vadeli finansman talep etti.


TL DEĞER KAYBETTİ, FAİZ YÜKSELDİ
Lehman Brothers'ın iflas başvurusuyla global piyasaların tamamında hakim olan riskten kaçınma eğiminin döviz talebini artırmasıyla YTL değer kaybetti, faiz yükseldi.

Bankacılar iflas için başvuru yapan Lehman Brothers'ın piyasalarda yarattığı kaygıların "sonraki kurban" olarak nitelendirilen Merrill Lynch'in şimdiden el değiştirmesiyle azaldığını vurguladı.

Yabancı bir bankanın döviz masası şefi, "Lehman'ın iflas başvurusu tüm piyasalarda etkili oldu. Dolara olan talep adeta fırladı. Sonraki kurban Merrill'in bu sabah el değiştirmesi ise Lehman'ın yarattığı olumsuzluğu bir miktar olsun yumuşattı. Tek başına bir Lehman iflası bu kadar kolay atlatılamazdı diye düşünüyorum. İçeride dolar 1.2675 YTL'den döndü" dedi.

Başka bir bankanın döviz piyasaları işlemcisi ise "YTL'deki düşüşün son dakikalarda azalması yarın Fed'den faiz indirimi gelebilir beklentilerinin satın alınmasıyla gerçekleşti. Şimdilik gözler Fed'de" dedi.

ABD Merkez Bankası Fed yarın faiz kararını açıklayacak. Reuters anketine göre Fed'in yüzde 2 olan gösterge faiz oranını değiştirmesi beklenmezken, mali piyasalardaki bugün yaşanan gelişmelerin ardından işlemcilerin faiz indirim beklentileri güçlendi.

DOLAR %1.3; EURO %2.14 DEĞER KAZANDI
Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2564/1.2625 YTL, euro kurunu 1.7860/1.7946 YTL; euro/dolar paritesini ise 1.4215 olarak açıkladı. Cuma günü Merkez Bankası kapanış dolar kuru 1.2401 YTL, euro kuru 1.7477 YTL olmuştu. Bu kurlara göre YTL, bir işlem gününde dolar karşısında yüzde 1.3 değer kaybetti. Liranın euro karşısındaki kaybı ise yüzde 2.14 oldu.

Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2605/1.2635 YTL oldu. Kotasyonlar gün içinde en yüksek 1.2675 seviyesinde kadar yükseldikten sonra 1640 itibarıyla 1.2640/70 YTL seviyesinden işlem gördü.

AVRUPA BORSALARINDA DA SERT DÜŞÜŞ

Avrupa borsalarında da hisseler, ABD'li Lehman Brothers'ın iflas başvurusu açıklamasından sonra hızla değer kaybetti.

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan ''FTSEurofirst 300'' endeksi yüzde 3,1 değer kaybederek, 1.126,08 puana geriledi.

Londra Menkul Kıymetler Piyasasında FTSE 100 Endeksi şu sıralar yüzde 2,58, Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi yüzde 2,74 ve Fransa'da CAC 40 Endeksi de yüzde 3,28 değer kaybetti.

BNP Paribas, Credit Agricole, Dexia, Fortis, Societe Generale bankalarının hisseleri yüzde 6 ila 9 oranında düştü. Dün bir gazetenin, yılın ikinci yarısında riskli yatırımları nedeniyle 5 milyar dolar daha zarar edeceğini yazdığı İsviçreli UBS bankasının da hisseleri yüzde 8,4 değer kaybetti.

İngiltere'de Royal Bank of Scotland'ın hisseleri yüzde 12, Halifax-Bank of Scotland'ın hisseleri yüzde 10'dan fazla ve Barclays bankasının hisseleri de yüzde 6 indi.

Asya'da Japonya, Hong Kong, Güney Kore ve Çin'de borsalar bugün tatil nedeniyle kapalı bulunuyor.

Avustralya, Singapur ve Tayvan'da borsalar yüzde 3 ile 4 değer
kaybetti.

NEW YORK BORSASI SERT DÜŞÜŞLE AÇILDI
New York Menkul Kıymetler Borsası, ABD'nin yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması nedeniyle sert düşüşle açıldı.
Dow Jones endeksi, 300 puandan fazla değer kaybederek, (yüzde 2,63) 11.121,88 puana gerilerken, Nasdaq Bileşik endeksi de 2,62 oranında düşüş gösterdi.

Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması, diğer uluslararası mali kuruluşların da sorgulanmasına neden oldu.

AVRO DOLAR KARŞISINDA DEĞER KAZANDI
Bu arada avro, ABD doları karşısında değer kazandı.

New York borsasında cuma günü 1,4215 dolardan kapanan avronun fiyatı bugün Avrupa'da 1,4299 dolara çıktı. Geçen hafta avro 1,3881 dolara kadar inerek, bir yıl içindeki en düşük değerini görmüştü.

İngiliz sterlini de 1,7937 dolardan 1,8052 dolara çıkarken, cuma günü New York'ta 107,76 yenden işlem gören dolar 105,69 yene geriledi.

MERKEZ BANKALARI ÖNLEM ALIYOR

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas başvurusunda bulunması ve Bank of America'nın Merrill Lynch'i satın alacağını açıklaması, ABD Merkez Bankası (FED) ile diğer merkez bankalarını çeşitli önlemler almaya itti.

FED, 90 yıllık tarihinde ilk kez nakit kredi karşılığında hisse senedi kabul etmek dahil acil önlemler alacağını açıkladı. G-7'nin sanayileşmiş ülkelerinin diğer merkez bankaları da piyasaları izlediklerini ve harekete geçmeye hazır olduklarını bildirdi.

Japonya Merkez Bankasından bir yetkili, ''FED ve diğer ülkelerden yetkililerle temas halinde mali piyasalardaki koşulları izliyoruz'' dedi.

AMB'DEN 30 MİLYAR AVRO
Avrupa Merkez Bankası (AMB), ''avro para piyasasının düzgün işlemesi için katkıda bulunmaya hazır olduğunu'' bildirdi.

AMB, piyasaların sakinleşmesi için mali sisteme 30 milyar avro (42,6 milyar dolar) enjekte ettiğini açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası da ''gerekli olursa harekete geçeceğini'' kaydetti. İngiltere Merkez Bankası 5 milyar sterlin değerinde (yaklaşık 9 milyar dolar) üç günlük ihale açtı.

İsviçre Merkez Bankası para piyasalarına gecelik faiz oranı yüzde 1,9'dan olmak üzere ''esnek ve bolca'' likidite sağlayacağını bildirdi.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Almanya'daki bankaların Lehman Brothers'ın yarattığı tehlikeyi ''yönetebileceğini'', içeride ve dışarıdaki bankacılık kurumlarıyla temas halinde olduğunu belirtti.

Avustralya Merkez Bankası da bugün günlük para piyasası operasyonunda piyasaya 2,1 milyar Avustralya doları (1,7 milyar ABD doları) sürerken, bu miktarın piyasanın ihtiyacından 828 milyon Avustralya doları daha fazla olduğu belirtildi.

Bu arada dünyanın en büyük bankalarından 10'u 70 milyar dolarlık acil yardım fonu oluşturmaya karar verdi. Fona katılacak bankalardan herhangi biri fonun üçte birini kullanabilecek.

IMF BAŞKANI: MALİ SEKTÖR KÜÇÜLECEK
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel mali sektörün küçüleceğini söyledi.

Strauss-Kahn, Kahire'de yaptığı açıklamada, küresel kredi krizi nedeniyle küresel mali sektörün küçüleceğini söyledi.

IMF Başkanı, Lehman Brothers örneğinden hareketle, bundan sonraki süreçte küresel mali piyasalarda mali kurumlar arasındaki birleşmelerin hızlanacağını belirtirken, bağımsız yatırım bankacılığının da yavaş yavaş ortadan kaybolacağını tahmin ettiklerini vurguladı.