kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ike Teksas'ı yuttu

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 15.09.2008 12:37
Güncelleme : 15.09.2008 23:44
Yeni Haber
Son 50 yılın en büyük kasırgası olarak gösterilen Ike, ABD'de Teksas eyaletinin Meksika Körfezi kıyılarını 180 kilometre hız ve yedi metreye ulaşan dalgalarla vurdu.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Resmi yetkililerin bütün uyarılarına rağmen kasırganın etkili olduğu Galveston, Houston, Louisiana ve Teksas'taki evlerini terk etmeyen yaklaşık 140 bin Amerikalı için 3 bin kişiden oluşan yardım ve kurtarma ekipleri tetikte bekliyor.

Kasırganın verdiği maddi zararın şimdiden 8 milyar dolara ulaştığı belirtilirken, bu rakamın birkaç gün içinde 18 milyar dolara varmasından korkuluyor.

Ike kasırgasının Houston'dan sonra yine büyük bir kent olan Dallas'a yönelmesi bekleniyor.

'Canavar' adı verilen Ike'ın hızının tekrar yükselmesi durumunda, üç yıl önce New Orleans'ın yüzde seksenini sular altında bırakan ve bin 600 kişinin ölümüne yol açan Katrina kasırgasından daha etkili olacağı belirtiliyor.

HOUSTON'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Öte yandan Ike kasırgasının büyük zarara yol açtığı Houston'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Houston Emniyet Müdürü Harold Hurtt, yağmalama olaylarının önüne geçilebilmesi için alınan sokağa çıkma yasağı kararının yerel saatle 21:00-06:00 arasında uygulanacağını söyledi.

Hurtt, cumartesi sabahı sona erecek uygulamayla halkın güvenliğini sağlamanın amaçlandığını belirtti ve kent sakinlerine, acil olmayan durumlar haricinde sokağa çıkmamaları çağrısında bulundu.

Kasırga, Teksas eyaletinin en büyük kenti olan Houston'da büyük zarara yol açtı. Kentin büyük kesimine halen elektrik verilemiyor. Halka, şişe suyu veya kaynatılmış su içmeleri tavsiyesinde bulunuluyor.

Kasırga öncesinde Meksika Körfezi'ne kıyısı olan bölgelerden yaklaşık 1 milyon kişi tahliye edildi, ancak sahildeki yerleşim merkezlerinde hala en az 90 bin kişinin bulunduğu tahmin ediliyor.

KÜBA, AMERİKAN YARDIMINI REDDETTİ, AMBARGOYU KALDIRMASINI İSTEDİ


Küba, ABD'nin kasırga afetzedeleri için gönderdiği 100 bin dolar tutarındaki yardımı reddederken, bu ülkeden uyguladığı ambargoyu altı aylığına kaldırmasını istedi.

Küba devlet televizyonunda okunan bir diplomatik notta, "Ülkemiz, Amerikan şirketlerinin ürünlerini satın almaya hazır olsa bile, kendisine abluka uygulayan bir hükümetin bağışını kabul edemez" denildi.

Küba yönetimi, kasırga sezonunun daha sona ermemesini göz önüne alarak, Gustav ve Ike kasırgalarının neden olduğu zarardan ötürü, Amerikan yönetiminden, inşaat ve malzeme teminindeki ekonomik ambargoyu en az altı aylığına kaldırmasını talep etti.

Washington'a iletilen bu diplomatik notta Havana ayrıca, tüm normal ticari faaliyetler için banka hesaplarının kullanılmasına izin verilmesini istedi.

Gustav ve Ike kasırgaları, gıda ve tıbbi ürünler hariç 1962'den beri Amerikan ambargosu altındaki Küba'da yarım milyon konutta hasara yol açtı.

PETROL TESİSLERİNDE HASAR

Bu arada Amerikalı yetkililer, Ike kasırgasının Meksika Körfezi'nde çok sayıda petrol platform ve tesisinde hasara neden olduğunu belirttiler.

ABD yeraltı kaynakları yönetiminden Eileen Angelico, 3800 petrol platformunun bulunduğu bu bölgede 10 kadar platform ve tesisin zarar gördüğünü belirtirken, asıl zarar ziyanın birkaç gün sonra ortaya çıkacağını kaydetti.