kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran'da gözler UAEK raporunda

Giriş Saati : 15.09.2008 15:34
Güncelleme : 15.09.2008 23:44
Yeni Haber
İran, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) açıklayacağı raporu bekliyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi, UAEK'nın raporunda uluslararası itibarını zedeleyecek tutumdan kaçınacağını umduklarını söyledi.

İran'ın nükleer enerji programının hukuki ve teknik açıdan incelenmesini isteyen Kaşkavi, "UAEK'dan beklentimiz dış baskıların tesirinde kalmaması, özellikle ABD'nin baskılarına boyun eğmemesidir" ifadesini kullandı.

Kaşkavi, Batılı bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin aksine İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin şeffaf olduğunu ve UAEK tarafından sürekli denetlendiğini belirtti.

UAEK ile müzakereleri "olumlu ve yapıcı" olarak değerlendiren Kaşkavi, müzakerelere devam edilmesi konusunda tarafların anlaştıklarını söyledi.

Bugün açıklanması beklenen rapor, önce UAEK'daki 35 ülkenin temsilcilerinin değerlendirmesine sunulacak, ardından gelecek hafta yapılması beklenen UAEK Genel Kurul toplantısında ele alınacak.

UEAK'nın son raporunda, "İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin askeri olduğunu kanıtlayan bir delil yok" ifadesi yer almıştı.

ABD, İsrail ve Avrupa ülkeleri, İran'ın nükleer enerji programının nükleer silah elde etmeye yönelik olduğunu iddia ediyor.

İran ise nükleer enerji elde etme hakkının uluslararası yasalarca teminat altına alındığını ve bu haktan vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

İran, nükleer tesislerine yönelik olası ABD ve İsrail saldırısına misillemede bulunacağını ilan etmişti.

AA