kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Montrö'yü değiştirme planımız yok"

Giriş Saati : 15.09.2008 18:57
Güncelleme : 15.09.2008 23:45
Yeni Haber
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, ABD'nin Montrö Antlaşması'nı değiştirme planının olmadığını belirterek, Türk boğazlarından geçen tüm gemilerin Montrö Antlaşması'na uyduğunu ve uymaya devam edeceğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un konuğu olarak Türkiye'de bulunan Mike Mullen, ABD Büyükelçilik konutunda basın toplantısı düzenledi. ABD'nin Montrö Antlaşması'nı değiştirmeye dönük bir projesinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Mullen, "Montrö Antlaşması'nı değiştirme planımız yok. Türk boğazlarından geçen tüm gemiler, Montrö Antlaşması'na uyuyor ve uymaya devam edecek" dedi.

ABD'li gemilerin, Gürcistan'daki kriz nedeniyle acil bir durum için geçiş yaptığını vurgulayan Mike Mullen, ABD savaş gemilerinin Karadeniz'e insancıl nedenlerle gittiğini, Washington'un Möntrö Antlaşması'na uyduğunu vurguladı.

Mullen, bunun normal bir uygulama olduğunu, daha önce de yardımların ABD gemileri tarafından taşındığını kaydetti. Mullen, örnek olarak Endonezya'daki tsunami sırasında yapılan yardımları gösterdi.
Sınır ötesi operasyonlarının süresiyle ilgili bir soru üzerine Mullen, bu konuda politikayı belirleme yetkisinin hükümete ait olduğunu hatırlattı.
Mullen, "Geçtiğimiz yıl içinde ABD'nin desteklediği operasyonların başarılı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Mike Mullen, PKK'ya karşı ABD ile Türkiye arasındaki istihbarat paylaşımının devam edeceğini belirterek, PKK terörizmine karşı mücadelenin sürdürülmesi gereğini, ABD'nin bu konuda kararlı olduğunu vurguladı. Mullen, bu konuda Türk hükümetini desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, Gürcistan'ın NATO üyelik yolunda ilerlediğini ancak bunun uzun bir yol olduğunu dile getirdi.

Gürcistan NATO'ya üye olduktan sonra saldırıya uğraması durumunda ittifakın kurallarına göre hareket ederek kollektif bir yanıt vereceğini vurgulayan Mullen, Rusya'nın işgalinin herkesi endişelendirdiğini kaydetti.

CİHAN