kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
15 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hazin sonu getiren 21 yıllık yanlış diyet

Esra TÜZÜN-Didem SEYMEN / SAĞLIK SERVİSİ
15.09.2008
21 yıl diyet yaptı, et yemedi. Böbreği iflas etti. Ve zayıf düşen bünyesi, yakalandığı enfeksiyonla baş edemeyen başarılı iş kadını Leyla Akçağlılar, yaşama veda etti..
Türkiye'nin önde gelen iş kadınlarından Leyla Akçağlılar, 21 yıl süren diyet ve yanlış beslenmenin kurbanı oldu. Yalnızca salata ve sebze ile beslenen, bunun sonucunda da böbrekleri iflas eden Akçağlılar, yakalandığı enfeksiyonu yenemeyerek önceki akşam yaşamını yitirdi. Tekfen Holding yönetim kurulu üyesi olan 51 yşındaki Leyla Akçağlılar, Fransa'da iktisat doktorası yaparken, yemek sektörüne olan merakı nedeniyle ünlü yemek okulu Cordon Blue'da eğitim gördü. Türkiye'de 'S Restoran'ı ve 'S Cafe'yi açan Akçağlılar, Butterfly çikolatalarının da kurucusuydu. Ancak kendi ifadesiyle, ürettiği çikolataların tadını dahi bilmiyordu...

GENÇLERİ UYARDI
Yanlış beslenme sonucu 4 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi konulan, 8 ay önce de ABD'de nakil yapılan Leyla Akçağlılar, yurt dışı seyahatlerine taşınabilir diyaliz makinesi ile gidiyordu. Ameliyattan sonra özellikle gençlere örnek olmak için, hatalarıyla ilgili olarak da SABAH'ın Günaydın ekine içini dökmüş, "Gençlere vejetaryen beslenmeyi önermem, proteinden uzaklaşmak sağlığıma mal oldu" demişti. Leyla Akçağlılar çok zayıf olduğu için uzun süre böbrek nakli operasyonu olamadı. Türkiye'de uzun süren bir rehabilitasyondan sonra yeme düzenini tamamen değiştirerek böbrek nakline hazırlandı. Sekiz ay önce Los Angelas'ta böbrek nakli gerçekleşen Leyla Akçağlılar'ın hayatı ameliyattan sonra tamamen değişmişti. Et, balık, tavuk ve yumurtayı sofrasından eksik etmiyordu. Günde 2.5 litre su içmeye başlamıştı. Ancak bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar nedeniyle, klimalardan geçen ve "Lejyoner hastalığı" olarak bilinen enfeksiyona yakalandı. 27 Ağustos'tan beri hastanede tedavi gören başarılı iş kadını, önceki akşam yaşama veda etti.

CENAZESİ BUGÜN
Doktoru Prof. Dr. Rüstem Olga da, Leyla Akçağlılar'ın büyük savaş verdiğini belirterek şunları anlattı: "Diyet hataları nedeniyle böbreğini kaybetti. Kimsenin başına gelmesin diye herkesi uyardı. Naklinden sonra beslenmesine yönelik hatalara yer vermedi. Ancak böbrek yetmezliği nedeniyle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar alıyordu. Şanssızlık eseri lejyoner hastalığına yakalandı." Tekfen'in kurucusu Necati Akçağlılar'ın kızı Leyla Akçağlılar'ın cenazesi bugün öğle namazından sonra Bebek Camisi'nden kaldırılacak.