kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erak Giyim’de taşlı yıkama ve lazer yöntemlerinin kullanıldığının, kesinlikle kumlamanın yapılmadığının altını çizen Sait Akarlılar, Çerkezköy’deki üretim tesisinin zımparalama bölümünde jean’leri zımparaladı.

'Çarşıya pazara değil, markaya üretip, iki kat pahalı satıyoruz'

EBRU ERDOĞAN
13.09.2008
Dünyaca ünlü markalara üretim yaptıklarını dile getiren Erak Giyim'in patronu Akarlılar, bir jean'i ortalamanın iki katı maliyetle ürettiklerini söyledi..
Türkiye'deki çarşı pazar markalarına üretim yapmadıklarının altını çizen Mavi Jeans'in de üreticisi, Erak Giyim'in Yönetim Kurulu Başkanı Sait Akarlılar, "Bugün bir 'jean' üretiminin maliyeti 10 dolar. Kaliteli üretim ve işçi sağlığını göz önünde bulunduran koşullarla üretim yaptığımız için 20 dolara mal ediyoruz. Çarşıya pazara üretim yapmıyoruz. Müşterilerimiz arasında Armani, Zegna, Tommy Hilfiger, Calvin Klein ve Esprit gibi dünya markaları bulunuyor" dedi. Son aylarda gündeme gelen ve denim sektöründe çalışan bazı işçilerin ölümüyle sonuçlanan 'jean kumlama' olayları nedeniyle şirketin Çerkezköy'deki üretim tesisinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Akarlılar, bu yöntemle ilgili de bilgi verdi. Jean eskitmek için tanesi 125 bin Euro olan lazer makinelerini kullandıklarını dile getiren Akarlılar, "Kumlama yönteminin büyük firmalar tarafından yapıldığını düşünmüyorum" diye konuştu. Lazer makineleri ile kaliteli üretimin kendilerine ek maliyet getirdiğini ifade eden Akarlılar, buna işçi sağlığına verdikleri önemi de katınca, piyasa ortalamasının iki katına üretim yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Üretim sırasında lazer ve zımpara kullandıklarını anlatan Sait Akarlılar, şöyle konuştu: "Kot kumlama denilen sistem, jean'in eski bir görüntüye kavuşması için yapılıyor. Ancak biz bunu lazer teknolojisi ile yapıyoruz. Zımparalama yönteminin yanı sıra ponza taşlarıyla taşlı yıkama yapıyoruz. Bu sistemi kurmak çok pahalı. Ancak daha verimli ve daha kaliteli ürün elde ediyoruz."