kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Tevfik Bilgin

BDDK: Kredi kartında haksız alınan yıllık ücret iptal edilir

Hazal ATEŞ ANKARA
13.09.2008
BDDK Başkanı Bilgin, "Sokaklarda stand açarak kredi kartı talebi toplanmaz. Bu kuralı ihlal edenlere para cezası uygulanır" dedi..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartı talebi toplama yerleri, müşterinin talebine rağmen kartını iptal etmeyen bankalar ve yıllık ücretlerle ilgili sorunları mercek altına aldı. Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu tür uygulamaların caydırılması için yanlış yapanlar ilan edilecek. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların genel müdürlük ve şubeler dışında kredi kartı talebinin toplanacağı yerlerin yasal olarak sınırlandığını belirterek, "Sokaklarda stand açarak kredi kartı talebi toplanmaz. Bu kuralı ihlal edenlere para cezası uygulanır. Yıllık kart ücreti gibi ödemelerin yasaya aykırılığı durumunda somut örnek üzerinden yola çıkarak iptal edilebilir" dedi. Kredi kartlarından alınan komisyon ücretlerine yönelik şikâyetler Meclis gündemine de taşındı. Milletvekilleri, yıllık komisyon ücretleri ile kredi kartı toplanma yerlerine yönelik eleştirileri Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e iletti. Ekren'in sorumluluk alanındaki BDDK da şikayetleri yakın takibe aldı.

HAKSIZ ÜCRET İPTAL EDİLİR
Yıllık kart ücretine yönelik yasaklayıcı bir düzenleme olmadığını anımsatan BDDK Başkanı Bilgin, konunun özel hukuk hükümlerine tabi kredi kartı sözleşmeleri kapsamında değerlendirildiğini belirtti. Bilgin, şunları söyledi: "Sözleşme serbestliği ilkesi, 'tarafların iradesine bırakılır' diyor. Bu ücretler Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri'nce haksız şart niteliği taşıyıp taşımadığı yönünden inceleniyor. Banka ile yapılan sözleşmedeki yıllık ücrete dair hükmün haksız şart sayılıp sayılmayacağı somut olay bazında değerlendirilir. Haksız şart oluştuysa yıllık ücret alımı iptal edilir."