kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Tüm dünyayı ayağa kaldırmak istiyorum

12.09.2008
Umut Zen'in rock albümündeki iki ilahiden birinin sözleri Fethullah Gülen'e ait. Yeni Aktüel dergisine konuşan Umut Zen: Eurovision'a katılıp dünyayı ayağa kaldırmak istiyorum. Müziğin dini olmaz!..
Ramazan ayının birinci günü piyasaya çıkan 'Sahte Dünya' adlı albümünde dokuz şarkı, iki de ilahi olan Umut Zen'in 'Allahu Allah' ilahisine çektiği klip 20 gündür ekranlarda. Kaşındaki piercing ve kulağındaki küpesiyle dikkat çeken Zen, albüm çıkışının Ramazan'a denk gelmesi nedeniyle kendisine yapılan eleştirilere karşı çıkıyor ve "Kısa sürede tüketilecek insan değilim" diyor.

HEP İLAHİ OKURDUM
* Rock albümünüzdeki çıkış parçası bir ilahi ve şimdi Ramazan'dayız. Sizin için "Şahin Özer'in Ramazan paketi" gibi yorumlar yapılıyor...
Ramazan öncesi ilahi ile çıkmam, bilerek ayarlanmadı. Okuduğum ilahi çok eski ve çocukluk yıllarımdan beri dilimden düşmez. Sahneye çıktığım yerlerde normal şarkılarımı okuduktan sonra finalde bu ilahiyi mutlaka okurdum. Repertuvarımın tek vazgeçilmezidir. Ama albüm sadece ilahilerden oluşmuyor.

* Yıllarca usulüne uygun okunan bir ilahiyi Rock müziğine katıp seslendirmek çok farklı bir tarz değil mi?
Sahne aldığım yerlerde okuduğumda olumlu tepkiler aldım. Rock, adrenalini çok yüksek bir müzik. İlahiyi farklı kılan da sound'u...

GELENEKÇİLER TEPKİLİ
* İlahileri rock tarzında söyleyerek bozduğunuz yönünde eleştiriler oldu mu?
Daha çok gelenekçi kesimde kabul görmedi. Haklılık payları vardır. Zaten seslendirdiğim ilahiden müziği çekip alırsanız, farkın sadece müzikte olduğu ortaya çıkacaktır.

* Bu ilahinin arkasından neler gelecek?
Bu ilahi Ramazan'da çok dinlenecek. Fakat ben, bu bir ayın sonunda kaybolup gitmeyeceğim. Amacım dünyaya açılmak. Türkiye'yi Eurovision'da temsil edip tüm dünyayı ayağa kaldırmak istiyorum.

* Neden hedef olarak Eurovision'u seçtiniz?
Millet olarak zaten kimlik problemi yaşıyoruz ve içeriklere baktığımızda Eurovision'un kimliğimizin standartlarını bozmakta ciddi bir etkisi olduğunu görüyoruz. Garip garip denemeler yaptık. Birinde de birinci olduk. Fakat bu kimliğimizin yozlaştırılması gerçeğini değiştirmez. Bana sorsalar, "Neşet Ertaş'ı gönderin, saz çalsın; sonuncu olsun" derim. Türkiye'nin çok ufak bir yerinin duygusu, mistik havası ile sonuncu olmak, İngilizce şarkı ile birinci olmaktan daha önemlidir.

* Size teklif edilirse nasıl bir parça ile katılırsınız?
'Allahu Allah' ilahisiyle.

GÜLEN İZİN VERDİ
* Albümünüzde, 'Allahu Allah' dışında bir de sözlerini Fethullah Gülen'in yazdığı 'Hüzünlü Gurbet' ilahisi var. Gülen'i tanıyor musunuz?
Kendisi ile birebir tanışmıyorum. Ama 'Hüzünlü Gurbet'in sözleri çok derin ve bende de bir hatırası var.

* İlahiyi seslendirme izni için Gülen'le görüştünüz mü?
İzni olmadan okumak gibi bir durum olamazdı. Ben okumayı çok istiyordum. İlk başta izin istedik. Daha sonra parçayı okuyup kendisine yolladık ve çok beğendiği haberi geldi, biz de albüme koyduk.
Haberin fotoğrafları