kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sertaç Akyüzol

İtalyanların sosyete kahvecisi erkeklere kahve yaptıracak!

14.09.2008
İtalyanların dünyaca ünlü kahve markası Lavazza, Türk yönetici ve işadamlarından gelen yoğun istek üzerine kahve yapma dersi verecek. Derse katılanlar, beş kur sonunda 'barista' diploması alacak..
İtalyanların bir numaralı kahve markası, dünyanın beşinci büyük kahve alıcısı Lavazza, İstanbul'da "Lavazza Kahve Eğitim Merkezi" kurdu. Bu merkezde, kapsamlı kahve bilgisi, kahve makinesi kullanımı ve Lavazza'ya özgü kahve hazırlama teknikleri öğretiliyor. Lavazza'nın dünya genelinde 30'dan fazla farklı ülkede 44 eğitim merkezi bulunuyor. İstanbul'da 45'incisi açılan eğitim merkezi Türkiye'de bir ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Bu ay açılan eğitim merkezinin amacı, Türkiye için iyi baristalar (Barista sadece İtalyanca'da degil, tüm dünyada ortak kullanılan bir kelime. Anlamı kahve barmeni demektir. Görev tanımı ise; mekanda satılan kahveden ve kahve ekipmanlarinin kullanımından, bakımından hatta gerekirse tamirinden de sorumlu kişi) yetiştirerek Türk halkının kahve damak tadını geliştirmek ve kahveyi sevdirmek. Merkez, bugüne kadar, Papermoon, Sunset, Piyer Loti Cafe, CafePrincess Otel Ortaköy, Marco Polo Antalya, Fethiye'de Lykia World ve Hillside Beach Club, Gloria Golf Otelleri ve Sungate Port Royale'deki personeli eğitti.

ERKEKLER İSTEDİ
Lavazza Kahve Eğitim Merkezi, önümüzdeki aylarda işadamı ve evhanımlarına da kahve yapmayı öğretecek. Lavazza'nın Türkiye distribütörü Best İthalat'ın icra kurulu üyesi Sertaç Akyüzol, profesyonellerin yanı sıra kahve meraklılarına da hobi amaçlı barista eğitim seminerleri vereceklerini söylüyor. Erkeklerden, özellikle de iş güç sahibi erkeklerden barista eğitimi büyük talep geldiğini belirten Sertaç Akyüzol, "Yoğun istek üzerine hobi amaçlı barista eğitimine başlamaya karar verdik. Önümüzdeki birkaç ay içinde başlatacağımız seminerlere katılanlar, beş kur sonunda iyi bir barista olarak mezun olacak" diyor. Bu arada Akyüzol, Türk erkeklerinin ve işadamlarının kahve yapmaya bu kadar meraklı olmalarına şaştığını da söylüyor. Akyüzol, Türkiye genelinde bin 50 müşterileri olduğunu belirterek, sadece Bilgi Üniversitesi'nin 1 ton Lavazza kahve tükettiğini belirtiyor.

ÜÇ TEMEL ŞART VAR
Lavazza Kahve Eğitim Merkezi'nde, hem teorik hem de uygulamalı eğitim veriliyor. Lavazza eğitmeni Utku Tecer, "İyi bir kahve hazırlamanın üç temel şartı var. İyi bir makineniz, iyi bir kahveniz ve iyi bir kahve aşçınız, yani baristanız olacak" diyor. İyi bir barista da ancak eğitim ve tecrübeyle oluyor. Bütün kahvelerin iki çekirdekten (Arabic ve Robusta) yola çıkılarak yapıldığını belirten Tecer şöyle devam ediyor: "Kavrulması, öğütülmesi de önemli ancak en önemli nokta paketlenmesidir. Bu konuda çok iyi olan Lavazza şimdi yenilebilir kahve, aroma, şurup yapıyor ve kahvenin çeşitli türevlerini oluşturuyor."