kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
14 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kanal 7'yi sordular

ANKARA
14.09.2008
CHP kurmayları Kanal 7 hakkında suç duyurusunda bulunulması istenen Mart 2007 tarihli SPK denetleme raporunun sumen altı edildiğini iddia etti..
Deniz Feneri Derneği dosyasının peşini bırakmayan CHP dün SPK tarafından incelenen Kanal 7'nin korunduğunu iddia etti. SPK Başkanı Turan Erol'un, kurul uzmanları tarafından hazırlanan ve Kanal 7 yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını içeren yazıyı 19 aydır işleme almadığını öne süren CHP kurmayları, Başbakan Erdoğan'a da "Raporun işleme konulmaması için Erol'a bir talimat verdiniz mi?" diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve MYK üyesi Ali Kılıç dün düzenledikleri basın toplantısında "100 yılın iyilik hareketi" olarak başlatılan Deniz Feneri'nin "100 yılın soygun hareketine" dönüştüğünü öne sürdü. Almanya'daki Deniz Feneri Derneği davası ile bağlantıları nedeniyle gündeme gelen Kanal 7 hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'na aykırı faaliyetleri nedeniyle SPK uzmanlarının 2007 yılında bir inceleme yaptığını anlatan Hamzaçebi, üç kişilik bir uzman grubu tarafından yapılan inceleme sonucunda 01 Mart 2007 tarihinde denetleme raporu düzenlendiğini kaydederek, şöyle devam etti: "Raporda, Sermaye Piyasası Kurulu'na eksik ve yanlış bilgi verilmesi nedeniyle şirket yönetim kurulu başkanı Zekeriya Karaman ile yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik hakkında Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/B-1 ve 49'uncu maddeleri uyarınca Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Raporun düzenlenmesinden buyana yaklaşık 19 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen savcılığa intikal ettirilmemiştir." Söz konusu raporun, SPK Denetleme Dairesi üzerindeki "engellemelere" rağmen 28 Haziran 2007 tarihinde Kurul'a sunulduğunu bildiren Hamzaçebi, "Rapor uyarınca bir işlem yapılmamış, suç duyurusunda bulunulmamıştır. 20 Temmuz 2007 tarihli, yani seçimlerden 2 gün önce, bir Kurul Kararı ile de rapor işlemden kaldırılmıştır. Hukuki bir gerekçe olmaksızın raporu işlemden kaldıran SPK başkanı ve üyeleri suç işlemektedir" dedi.

RAPORUN İÇERİĞİ
Hamzaçebi, raporda suç duyurusunun nedenlerinin şu şekilde yer aldığını bildirdi: "n Kombassan Holding AŞ, Kamer Holding AŞ ve Aksaray Holding AŞ ile Kanal 7 arasındaki ilişkilere ait işlemlerin dayanağını oluşturan defter ve belgeler Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu'nun zamanaşımına ilişkin hükümleri gerekçe gösterilmek suretiyle ibraz edilmemiştir. Oysa, kanunda zamanaşımı süresi 10 yıl olup zamanaşımı söz konusu değildir. n Yapı Kredi Bankası AŞ ve Garanti Bankası AŞ kayıtlarından hareketle; Bahreyn'de bir hesaba para aktarılması ve şirket hesaplarına 'üçüncü şahıs-para yatırma' açıklaması ile farklı kişiler tarafından para yatırılması, söz konusu paraların bir kısmının bağış ve yardım olabileceğinin karinesidir. SPK uzmanlarının incelediği iddialar arasında Kanal 7 hesaplarına bağış ve yardım paralarının girmesi de vardır. n Kanal 7'nin bazı banka hesapları yasal kayıtlarda gözükmemektedir. Kanal 7'nin yurtdışında İş Bankası Gmbh nezdindeki 12 adet hesabına ilişkin olarak yasal defterlerinde herhangi bir kayıt bulunmamaktadır. Kanal 7'nin yurtdışı iştirakleri ile ortaklarının ortak olduğu şirketler hakkında SPK'ya bilgi verilmemiştir."
Haberin fotoğrafları