kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Burnumuzun dibine sırtımızı dönmüş gibiyiz"

Giriş Saati : 13.09.2008 12:55
Güncelleme : 13.09.2008 21:28
Yeni Haber
Film yönetmeni Hüseyin Karabey, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Burnumuzun dibine sırtımızı dönmüş gibiyiz, halbuki paylaşacağımız birçok ortak nokta var" dedi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan 5. Uluslararası Avrasya Film Festivali jüri üyeliği için bu kentte bulunan Karabey, yaptığı açıklamada, Kazakistan'ın "bilinmeyen yer" olarak görüldüğünü belirterek, "Ortak kültürümüzün olduğu yerler. Gereksiz bir uzaklık var nedense" dedi.

Karabey, "Keşke basın olarak, Türk sineması olarak buralarda daha fazla olabilsek. Çünkü örnek olarak, Ruslardan etkileneceklerine bizden etkilensinler. Her anlamda söylüyorum bunu, sadece politik, ekonomik sebepler değil, kültürel, insani sebepler olarak da" ifadesini kullandı.

Jüri üyeliği yaptığı Venedik'ten Astana'ya geldiğini belirten Karabey, çektiği "Benim Marlon'um ve Brando" filminin ödüllü filmler kategorisinde gösterildiğini kaydetti.

Filminin büyük ilgiyle karşılandığını gözlemlediğini anlatan Karabey, hiç beklemediği kadar olumlu yaklaşımlar gördüğünü söyledi.

Astana'da jüri üyesi olarak yarışma kategorisindeki filmleri izlediğini ifade eden Karabey, "Açıkçası burada izlediğim filmler beni çok şaşırtıyor. Bazen çok sıradan, bazen de çok iyi filmler izliyoruz. Belli ki bölge gelişiyor, ciddi bir dönüşüm süreci içinde. Bunu filmlerden anlayabiliyorsunuz. Sovyetler'den sonra bölge toparlanmaya başlıyor, Kazakistan biraz daha önde gibi. Çok heyecan verici" diye konuştu.

Filmi İran, Irak ve Türkiye'de çektiklerini belirten Karabey, özellikle İran'da, Türkiye'deki espriler dahil hemen her şeyin yaygın olarak bilindiğini, Astana'da seyrettiği bir Kırgız filminde kahramanların bir Türk dizisini seyrettiğini belirtti. Karabey, "Filmlerde bir başka şey daha fark ettim, Türkiye'den çok etkileniyorlar. Bölge Türkiye'yi takip ediyor. Ama Türkiye'de Batı'ya açılım farklı algılanıyor sanırım. Bu, Doğu'ya sırtını dönme olmamalı. Bu kadar sırtını dönmek garip geliyor bana" dedi.

Kazakistan'da kurduğu ilişkilerle bazı faaliyetlerini sürdürmeye çalışacağını söyleyen Karabey, bundan sonra bölgeyi de içine alan bazı projeler olacağını ifade etti.

Karabey, halen Kazak ve Rusların katılımıyla Türkiye, Rusya ve İsrail'de geçecek bir film projesi üzerinde çalıştıklarını, bununla ilgili gelişmelerin bir yıl içinde netleşmesini beklediğini de söyledi.

Hüseyin Karabey, yoğun bir programı bulunduğunu ve yaklaşık 20 festivale katılacağını kaydederek, Astana'daki festivalde gösterilen filminin beklediğinden daha fazla ilgi gördüğünü belirtti.

Filminin kasım ayında Türkiye'de de gösterime gireceğini söyleyen Karabey, "Bütün ümidimiz, seyirciyle iyi bir buluşma gerçekleştirmesi" dedi.

AA