kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güzellik kraliçeliğinden Başkan yardımcılığına...

Giriş Saati : 13.09.2008 13:43
Güncelleme : 13.09.2008 21:28
Yeni Haber
Eski bir güzellik kraliçesi, Alaska valisi ve beş çocuk annesi. Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı McCain'in, başkan yardımcısı adayı olarak ilan etmesiyle Sarah Palin, bir anda bilinmeyen bir kadın validen, bütün dünyanın konuştuğu bir yıldıza dönüştü. Başkan yardımcılığı adaylığını kabul ettiği Cumhuriyetçilerin Genel Kongresi'deki konuşmayla, başkanlığa yakın olduğu düşünülen Barack Obama'nın işini zorlaştırdı. Sarah Palin bütün hayatını geçirdiği küçük beldesinin bütün sınırlarını aşarak, dünyanın en güçlü ikinci insanı olmak üzere yarışa başladı.

Amerikan kamuoyu, geyik avlayan, blackberrysini kullanan Palin ve çocukları hakkında, genel bilgilere sahip. Özellikle geçen hafta yaptığı Genel Kurul konuşmasından sonra, bütün flaşlar ona döndü ve bütün kalemler onun hakkında yazdı. Amerika'nın itibarlı yayınları, Newsweek ve Time dergileri, kapaklarına Palin'in ve politik tırmanışını taşıdılar. Sadece entelektüel gazete ve dergiler değil, People, National Enquirer gibi tabloidler dahi Sarah Palin'i kapak yaptı.

Newsweek'in geçen haftaki sayısı, Sarah Palin'le bundan yaklaşık bir sene önce yapılan bir röportajdan alıntılar yaptı. Buna göre, henüz Cumhuriyetçilerin "primary" leri yeni başlamışken, Alaska Valisi, cumhuriyetçi başkan adaylarından hiç birine oy vermeye hevesli değilmiş.

"CUMHURİYETÇİLERİN İNSANDA HEYECAN UYANDIRAN ADAYLARI YOK"

Palin'in okullar tatil olduğu için daha çok dikkat etmesi gereken çocukları, yönetmesi gereken bir eyaleti vardı ve başkanlık seçimlerini çok yakından takip etmiyordu. Hatta heyecan uyandırmaktan yoksun Cumhuriyetçi adaylarından hiçbirine destek vermeyi düşünmedi. Bu dönemde Newsweek'e verdiği demeçte "Cumhuriyetçilerin insanda heyecan uyandıran adayları olmadığını" söylüyordu. "Demokratları sevin ya da sevmeyin, onların Cumhuriyetçilerde olmayan bir dinamizmi var" diyen Palin, 5 Şubat Alaska önseçimlerinde kimseyi desteklemedi. Oysa Huckabee ve Mitt Romney, onun desteğini almayı denemişlerdi. John McCain ile ise hiç görüşmemişti.

John McCain, partisine büyük oylar getireceği şimdiden belli olan kadın Sarah Palin'le ilk kez Şubat ayında, partili valilerin bir araya geldiği bir toplantıda karşılaştı. Ancak yine de, aradan birçok hafta geçmesine ve diğer cumhuriyetçi başkan aday adayları yarıştan bir bir çekilene kadar Palin, McCain'i desteklemedi. Mart ayında Newsweek'ın düzenlediği bir foruma konuşmacı olarak katılan Palin, Arizona valisi Janet Napolitano ile Arizona Senatörü John McCain hakkında konuşup bilgi alacaktı. Bu konuşmadan sonra da, partisinin muhtemel adayı McCain'i desteklemeye karar vermeden önce hala "bir sürü sorusu" vardı.

Palin'in sorularına, McCain'in Sedona'daki evinde yaptıkları görüşmede tatmin edici cevaplar aldığını söyleyebiliriz. Çünkü 21 Ağustos'ta yapılan ve o gün basından saklanmaya çalışılan bu toplantıdan sonra, 44 yaşındaki Sarah Palin, zaten zorlu olan Amerikan Başkanlığı yarışına en büyük ivmesini kattı. Amerikan medyası hamile olan kızı, kız kardeşlerinden birinin eski kocası olan bir eyalet askerinin işten çıkartılması ile ilgili çok şey karaladı. Hakkındaki her türlü detayı yakalayabilmek için eskiden belediye başkanı olarak çalıştığı, Wasilla Belediye Binasını mesken tuttular.

The New York Times'ta hafta içinde Palin hakkında yer alan bir makale, Palin'in anneliği ve bunu politika hayatının içine harmanlayışı anlatıyordu. Haber Palin'in nasıl bir Hıristiyan ve kadın olarak yetiştiğine de ışık tutuyordu. Palin'i sevsinler veya sevmesinler, kimse onun "entelektüel" olduğunu söylemiyor. Palin, her şeyin derinlerine inebilen bir politikacı, akademisyen bakışlı bir insan değil. İşte tam da bu konuda, Palin, Obama'nın zıttı.

SİYASET HOCASI, ALASKA'NIN ABD'DEN AYRILMASINI DESTEKLEMİŞ ESKİ BİR VALİ

Hawai'den, Endonezya'ya, oradan Los Angeles'a, New York'a, Chicago, Cambridge ve Mass.'a uzanmış bir kimliğini keşif hikâyesi olan Obama'nın yanında Palin, sadece küçük bir belde olan Wasilla'lı bir kadın olmaktan çok mutlu görünüyor. Palin'in bir yönetim felsefesi var. Bu felsefeyi, siyasi hocası, eski vali Wally Hickel'den almış. 89 yaşındaki Hickel, daha fazla özerklik veya Amerika'dan ayrılmayı benimsemiş Alaska Bağımsızlık Partisi'nin bir üyesi. Palin'in kocası Todd Palin ise, şimdi bu partinin üyesi olmasa da, değişik zamanlarda partiye oy verdiği kaydedilmiş. Sarah ise bu partinin hiçbir zaman üyesi olmamış; ancak bir konferansına katılıp konuşma yapmış. Palin'in hocası, Hickel'in savunduğu politika ise şu: "Orta direği destekle."

Alaska'nın genç valisinin hayatı da, en az memleketi kadar tezatla dolu. Çocuklarına düşkün ama milli davanın başkan yardımcılığına oynayan, bu yüzden de genç ailesi bütün dünyanın meraklı bakışlarına maruz kalan bir anne. Kendisini "reformcu" ilan etmiş; ancak aynı zamanda belediye başkanı ve vali iken görevini kötüye kullanmaktan davası bulunan bir başkan yardımcısı adayı.

TÜM DOĞRU VE YANLIŞLARINI 10 EMİR'E GÖRE BELİRLİYOR

Palin'in hizmet anlayışının, onun dini eğitimden beslendiğine inanıyor Newsweek. Palin, dinine bağlı dindar bir kadın. Arkadaşları, Palin'in doğru ve yanlış kavramlarını tümüyle Hıristiyanlığın 10 emrine göre oluşturduğunu söylüyorlar. Çocukluğunda edindiği bu terbiye, hala etkilerini gösteriyor.

Mesela karışık siyasi konulara girse bile, dini tabirlerle konuşuyor. Aslında bu konuda dindar ve sıradan birçok Amerikalının Palin'de kendisini gördüğünü de söyleyebiliriz. Doğduğu, büyüdüğü, evlendiği ve çoluk-çocuğa karıştığı Wasilla'nın, 616 oyuyla belediye başkanı olan bu kadın, Amerika'da kadınlara her kapının sonuna kadar açık olduğunun en büyük ispatı. Kadınlığını hiçbir işe atılması için bir sakınca olarak görmeyen bu anne, aynı zamanda Down sendromlu olduğunu bile bile, oğlu Trig'i dünyaya getirmiş. Hamileliğini son ayına kadar saklayıp, işi ile ilgili sorgulamalar yapılmasını istemeyen kurnaz bir siyasi. Kürtaja, sapkın cinsel tercihlerin yasallaşmasına karşı ve yaratılış teorisinin okul müfredatına koyulması gerektiğine inanan tipik bir Cumhuriyetçi.

CİHAN