kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

5. Uluslararası Avrasya Film Festivali

Giriş Saati : 13.09.2008 12:46
Güncelleme : 13.09.2008 21:28
Yeni Haber
Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Muhtar Kulmuhammed, Astana'da yapılan 5. Uluslararası Avrasya Film Festivali katılımcıları onuruna akşam yemeği verdi.

Kulmuhammed, Saltanat Sarayında verilen yemekteki konuşmasında, Kazak filmciliğinin giderek gelişmekte olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu, Avrasya Film Festivalinin de bu gelişmeye önemli katkı sağladığını kaydetti.

Kazak sinemasının gelişmesine katkı sağladığı için yerli ve yabancı sinemacılara ödüllerin verildiği gecede, 1948 yılı yapımı Altın Boynuz başta olmak üzere, ilk dönem Kazak sinemasının başarılı örneklerinden fragmanlar da gösterildi.

Kazak Halk Müziği dinletileri ve Çağdaş Dans gösterilerinin de sunulduğu yemek, geç saatlere kadar sürdü.

ÖZBEK SİNEMASI

Öte yandan festival etkinlikleri kapsamında Özbek sineması da ele alındı.

Son yıllardaki çalışmalarıyla adını ülkesi dışında da duyuran Özbek yönetmen Abduvahid Ganiyev, Özbek yapımcı Rüstem Sagdiyev, Güney Koreli sinemacı Vladimir Kim ve festivalin sanat yönetmeni Gülnara Abikeva'nın katıldığı toplantıda, Özbekistan'daki sinema sanatının geçmişi, bugünü ve geleceği ele alındı.

Sagdiyev, Özbek sinemacılarının çeşitli Avrupa ülkelerinden meslektaşlarıyla neden ortak çalışmalar yapmadığı sorusu üzerine, bunun yanlış izlenim olduğunu, başka ülke sinemacılarıyla ortak projeleri bulunduğunu söyledi. Sagdiyev, örneğin Rus televizyonlarına dizi filmler sattıklarını, ayrıca çeşitli ortak film projeleri yaptıklarını ifade etti.

Ganiyev ve Sagdiyev, daha sonra festivalin yarışma bölümündeki "Sevginator" filmiyle ilgili bilgi verdi. Filmde, sevgilisiyle ilişkisinde sorunlar bulunan Akmal'ın, çözüm için kadın görünümünde bir robot yapması anlatılıyor. Robotun duyguları olmayacağı varsayımıyla bir süre rahat eden Akmal, varsayımının yanlış çıkması, robotun sevmeye ve hatta kıskanmaya başlamasıyla çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

FESTİVAL

Daha önce Almatı'da düzenlenen, ancak Astana'nın başkent oluşunun 10'uncu yıldönümü nedeniyle bu kente alınan 5. Uluslararası Avrasya Film Festivali kapsamında, 26'sı yarışma bölümünde yaklaşık 70 film sinemaseverlerin beğenisine sunuldu.

Yarışma bölümünde uzun metrajlı Orta Asya filmleri kategorisinde 11, kısa metrajlı Orta Asya filmleri kategorisinde 5 filmin yer aldığı festival, çeşitli uluslararası film festivallerinde derece alan filmler, 2007-2008 döneminde tamamlanan Kazak filmleri, klasik Kazak filmleri, Doğu ve Batı sinemasından örnekler gösterildi.

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un anısına özel bazı kısa ve uzun filmlerin gösteriminin de yapıldığı festivalde, yazarın aynı adlı eserinden uyarlanan "Elveda Gülsarı" filmi de yer alıyor.

Festival çerçevesinde kentteki çeşitli otellerde ve sinema salonlarında gösterilen filmler arasında "Miss Daisy'nin Şoförü" (ABD, 1989, Yönetmen: Bruce Beresford) ve "Absürdistan" (Almanya, 2008, Yönetmen: Veit Helmer) gibi filmler de bulunuyor.

Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından da desteklenen festivalin yarışma bölümündeki filmlerin değerlendirmesinin bugün sona ermesi ve sonuçların açıklanması bekleniyor.

Derecelendirmede en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek ve kadın oyuncu ile jüri özel ödülü kategorilerinde birinci olan eserlere çeşitli ödüller verilecek.

Amerikalı film yapımcısı Michael Fitzgerald'ın başkanlığındaki 7 kişilik değerlendirme jürisinde Türk yönetmen Hüseyin Karabey de bulunuyor.