kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
13 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Sıcak parayı çekebilir miyiz?

Oyun bitti! Artık bol likidite olmayacak! Sıkıntı ve stres hepimizi saracak!
İddia ediyoruz. Son bir haftadır dövizdeki çıkışın ana nedeni, ne Mortgage krizi, ne de koca Lehman Brothers'ın 40 milyar doları aşan kurtarılma öyküsü!..
Olay çok başka.
Nasıl, tüm dünya 2002'de ABD likiditeyi artırırken yanlış yere baktı, 2003'te başlayan Irak işgalini okuyamadı. Bu kez aynı hata yapılmamalı. Herkes doğru adres Irak'a odaklanmalı. Bizden söylemesi!.. Çünkü ABD, 14 ayda Irak'tan kademeli olarak askerini çekecek. Her ay 10 bin asker çekmek az buz iş değil. Irak'ta 140 bin ABD askeri var. Sadece Irak'ın Kuzey Bölgesi'nde 10 bin kadar asker kalacak. Öyle ya, bu durumda Irak'ı kim koruyacak? Bu da bambaşka bir tartışma konusu.
O yüzden gelin, 6 yıl öncesine dönelim.
Ne oldu, hafızamızı tazeleyelim.
Her şey 11 Eylül 2001'de ABD'de İkiz Kuleler'in yıkılmasıyla başladı. Dünya şaşkına döndü. Küresel güç olarak ABD yapması gerekeni yaptı. Dünyayı paraya boğdu. Önce Afganistan'a, arkasından 2003'te Irak'a girerken bütün dünyaya bol bol likidite verdi. Sonuçta likidite artışının ana sebebi, ekonomik değildi. Bu strateji, siyasi ve askeri bir kararın uygulamasından başka bir şey değildi.
Malum, ABD, İngiltere, Hollanda ve İsveç gibi "Anglo Sakson" geleneği temsil eden ülkelerin çok önemli bir özelliği var. Savaş öncesi dönemlerde likiditeyi artırır, savaş bitiminde ise bol bol para çekerek dünyayı parasızlıktan kasıp kavurur, inim inim inletirler. Bu kez de aynı oyun oynanacak.
Likidite bolluğundan çok yararlanan yararlanan üç siyasi çevre, Türkiye, Rusya ve Arap ülkeleri bu kez tersine bu gelişmeden çok olumsuz etkilenecek. Özellikle reel faiz şampiyonu Türkiye sıcak para çekmede çok zorlanacak. Çünkü altı yıldır Türkiye'de likiditenin bollaşması için örtük ve açık her türlü desteği sağlayan "Anglosakson" devlet, Irak'tan çekilirken yöntemini ve mecrasını bulması çok zor olsa bile likiditeyi bal gibi çekecek!.. Bugün başlayan süreç bu.
Sonuçta 2002-2004 arasındaki dolar likidite artışı bu ülkelere çok yaradı.
Ancak nedense piyasa aktörleri bir türlü fotoğrafı doğru okuyamıyor. 2001 sonrası başlayan yolculuk doğru yorumlanamadığı için Türk sermaye piyasasındaki 500 bin yerli yatırımcı, ABD'nin "Kıta Avrupası" veya "Asya ülkeleri" gibi likiditeyi daraltarak savaşacağını düşündü.
Oysa durum tam tersiydi.
16 bin seviyesinden 13 bine düşen İMKB 100 Endeksi, yanıbaşında Irak savaşı sürerken 58 bin seviyesine ulaştığında bizim yerli yatırımcılar bir bir yok oldu gitti. Hepsi kaybetti. Yazık değil mi?
Açıkçası dünyayı doğru okumadığınız sürece Türkiye'ye gelecek yok!
Tüm yatırımcıların dikkatine!..